Smartphone TOP image

Framtidens smartmobil kan styras utan händer

I dag kommunicerar vi med mobiltelefonen genom att trycka och swipea, men om några år kommer din smartmobil gissa vad du önskar utan att du behöver röra ett finger. Här är tre sätt att styra mobilen på i framtiden.

11 maj 2016 av Lasse Skytt & Jesper Bindslev

1. Tala till din smartmobil utan ett ljud

Ditt ljudlösa tal kan fångas upp av elektroder på strupen eller i örat.

Kanske känns det lite pinsamt att tala högt till Siri eller Google Now, men problemet kommer att lösas med en ny teknik som kallas subvocal speech recognition.

Tekniken fungerar med hjälp av infraröda elektroder som fångar upp de svaga nervsignalerna i dina talorgan när du talar ljudlöst med dig själv.

Signalerna kan gångas upp i hörselgången med elektroder som är diskret inbyggda i dina hörlurar och därefter översätts de till ord med hjälp av avancerad mjukvara.

2. Styr din smartmobil med ögonen

Din blick registreras av infraröda sensorer så du att kan klicka genom att blinka.

Genom att skanna dina ögon med infraröda sensorer kan framtidens smartmobil följa din blick så att du exempelvis kan flytta en markör med ögonen och klicka på något genom att blinka.

Det danska företaget The Eye Tribe är i full gång med att ta fram en teknik som gör ögonstyrningen automatisk så att mobilen scrollar ned på egen hand när du läser en lång text.

Apple har ännu mer långtgående planer om att låta mobiltelefonen läsa av dina känslor utifrån ditt ansiktsuttryck.

3. Låt din smartmobil gissa dina tankar

Ett speciellt headset mäter dina hjärnvågor med hjälp av EEG-elektroder.

En ny teknik som kallas BCI – brain-computer interface – kan läsa av och omsätta dina tankar till handlingar.

För att få tillgång till dina tankar mäter mobiltelefonen de elektriska svängningarna med hjälp av EEG-elektroder som kan vara inbyggda i ett speciellt headset eller i dina hörlurar.

Mobiltelefonen omsätter därefter bestämda tankar eller mentala tillstånd till kommandon som till exempel "tänd ljuset i vardagsrummet" eller "bläddra till nästa sida".

Din smartmobil blir en osynlig medhjälpare

I dag är smartmobiler och datorer fysiska föremål som du har i handen. Men inom löpet av några år kommer de att krympa och bli näst intill osynliga medhjälpare som listar ut dina önskemål och kanske slutligen helt smälter ihop med dig. Läs mer i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: