Nybyggda St Petersburg Arena har över 600 övervakningskameror, öppningsbart tak och en 8 400 ton tung, flyttbar plan som kan rullas ut bakom läktaren på kortsidan.

© SHUTTERSTOCK

Nu börjar VM i övervakning

Hyperhöghastighetskameror som följer bollens minsta rörelse och sensorer i nacken som avslöjar alla detaljer om spelarnas förflyttningar på planen. Allt ska övervakas under VM.

11 juni 2018 av Mikkel Meister & Morten Kjerside Poulsen

Fotbollen är på god väg att bli teknikens och övervakningens spel, och den utvecklingen kommer att visa sig under VM i Ryssland. 

Där ska en arsenal av övervakningskameror på och utanför arenan tillsammans med drönare, robotar och artificiell intelligent mjukvara för bildanalys se till att mål, straffar och frisparkar bedöms på rätt sätt inne på plan.

Sju kameror följer bollen

Aldrig mer ska ett VM-mål bli felaktigt godkänt eller bortdömt. Kameror högt uppe under taket kommer alltid att ha perfekt vinkel så att domaren kan fatta rätt beslut.

1. DOMAREN ANVÄNDER MÅLLINJETEKNIK

Ett vasst anfall avslutas med att bollen skjuts stenhårt i ribban och sedan studsar ned mot mållinjen. Alla tittar på domaren och hans linjemän. Var bollen inne eller inte?

2. KAMEROR ÖVERVAKAR BOLLENS RÖRELSER

Sju höghastighetskameror tar tusentals bilder per sekund och har följt bollens rörelse i målområdet och skickar insamlad information vidare till en dator.

3. BEVIS FRÅN TVÅ KAMEROR RÄCKER

Systemet kan avgöra om bollen är inne så länge två av de totalt sju kamerorna har ”sett” bollen. Programvaran kan beräkna exakt var bollen är om bara en liten del av bollen syns.

4. DOMAREN FATTAR SITT BESLUT

Bara en sekund efter att bollen slagit ned på mållinjen får domaren besked. Hans klocka vibrerar och ordet ”GOAL” blinkar på en liten skärm.

Videoövervakning hjälper domaren

Systemet video assistant referee (VAR) ger domaren ett extra par ögon för att bedöma kritiska händelser. VAR har fått kritik för att med sina avbrott bidra till att döda spelets naturliga rytm. 

Därför ska tekniken bara användas vid avgörande händelser i matchen, som straffsparkar, mål och direkt röda kort. 

Domarens eget beslut gäller fortfarande och kan bara omprövas i de fall där VAR tydligt visar att domslutet var felaktigt.

Domaren uppfattar inte tumult

Spelaren i vitt slår en frispark strax utanför straffområdet. Domaren har sin uppmärksamhet riktad mot mitten av planen och ser inte brottningsmatchen till höger.

VAR reistrerar straffspark 

© FIFA

I ett videorum spelar två assistenter in episoden. De ger besked till domaren som på en skärm tydligt kan se att spelaren fälls i straffområdet. Straff!

Spelarnas hälsa övervakas in i minsta detalj

EPTS håller koll på hjärtrytm, kroppstemperatur, acceleration och det totala antalet meter som spelaren springer.

© CATAPULT & FIFA

Pulsmätare, accelerometer och gyroskop är bland de funktioner som ingår i EPTS (electronic performance and tracking system).

Systemet, som övervakar varje enskild spelares prestationer och hälsotillstånd, består av en liten digital modul i spelardressen.

Modulen kom mu ni ce rar via radiomottagare runt planen, som registrerar spelarens alla rörelser.

EPTS-modulen kan också mäta kroppstemperatur och hjärtrytm.

Om en spelares puls är hög under en längre tid, eller om han svettas extra mycket, kan det tyda på att han håller på att bli utmattad.

Data skickas vidare till en dator som tränare och lagets läkare kan använda för att bedöma om spelaren ska bytas ut.

Följ med i den tekniska utvecklingen

Tekniker bygger transistorer små som atomer, raketer landar rätstående på jorden och artificiell intelligens har bättre omdöme än människor.

Den tekniska utvecklingen har aldrig gått så snabbt och varje dag blir vår värld alltmer avancerad och svår att förstå. Med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap får du både förklaringarna och de fascinerande historierna bakom dagens största ingenjörsbedrifter.

Du får två nummer av Illustrerad Vetenskap och en trådlös högtalare för bara 79 kronor (inkl. porto) HÄR.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: