Mobile Apps

9 gratisappar du MÅSTE ha

Illustrerad Vetenskap ger dig de bästa gratis mobilapparna just nu – allt från den säkraste kommunikationen till de bästa tidsfördrivsspelen.

19 december 2016 av Babak Arvanaghi och Jakob Priess

Du precis fått en skinande ny iPhone eller Android-surfplatta i julklapp och nu behöver du veta vilka appar du ska ha i din nya bästa vän.

Eller så kanske din gamla Samsungmobil eller misshandlade iPad behöver få ett tillskott av det bästa som du kan ladda ned just nu.

Här är de bästa apparna som du bör installera omgående:

#9. Microsoft Solitaire Collection

Ladda ned till: Android + iOS

Typ: Spel

Inte precis något nydanande, men för alla som har ägt en PC under 90-talet och 00-talet är nog den här appen ett glatt återseende.

Microsoft har letat fram de gamla Windows-patienserna från gömmorna och gjort dem pekskärmsvänliga.

Så nu kan du – återigen – roa dig med kungarna, damerna och knektarna från landet för tidsfördriv. Appen bjuder bland annat på den klassiska Sjuan, Klondike (Idioten), Spindeln och det relativt svåra Freecell.

Det enda negativa är att de inte har fått med Minröjare.

#8. Reddit: The Official App

Ladda ned till: Android + iOS

Typ: Underhållning

Webbplatsen Reddit kallas ibland internets ansikte på nätet. Här hittar du allt från roliga GIF:ar på liveintervjuer med kändisar till recept på chili con carne och vetenskapsnyheter.

Hemsidan är rätt svår att överblicka för den oinvigde. Den officiella appen, som lanserades i år, gör det dock betydligt lättare att navigera runt.

Du kan fortfarande söka där på samma sätt som på nätet, men sidans underkategorier är betydligt enklare att hitta på.

Quizima

Ladda ner till: Android + iOS

Typ: Underhållning

Nu kan du klå dina vänner i ett nytt och snabbt spel från Illustrerad Vetenskap: Quizima. Spelet är uppföljaren till det starkt beroendeframkallande QuizBattle.

Du får samma frågor som din motståndare och ni väljer varannan kategori. Men välj med omtanke, för ju fler frågor som du svarar rätt på, desto större är chansen att du kan gissa bilden som döljer sig bakom spelplanen och på så sätt få extrapoäng.

Testa det nu.

#7. Yallo

Yallo

Ladda ned till: Android + iOS

Typ: Inspelning

Trots alla olika häftiga funktioner på din telefon så finns det ingen möjligheten att spela in dina telefonsamtal. Förrän nu – med Yallo är det en enkel match.

Inspelning av in- och utgående samtal lagras krypterat i molnet och tar därför inte minne från din telefon, vilket är en stort plus! I stället kan du ladda upp inspelningarna till Dropbox eller Google Drive eller hämta ned dem till din PC eller Mac.

Och för att förtydliga: Du får gärna spela in samtal så länge du själv deltar i dem!

#6. Signal Private Messenger

Ladda ned till: Android + iOS

Typ: Kommunikation

Om du vill vara säker på att det inte sitter några skumma typer och läser dina sms ska du använda Signal.

Meddelandeappen låter dig kommunicera med dina vänner över en säker, krypterad linje – utan att du behöver vara rädd för att bli övervakad.

Appen verifierar dig genom ditt telefonnummer och du kan kommunicera med alla dina kontakter. Men till skillnad från vanliga sms är det helt gratis att skicka meddelanden via Signal.

Det enda du ska se till är att den person som du kommunicerar med också har laddat ned Signal.

#5. Boomerang

Ladda ned till: Android + iOS

Typ: Animation

Boomerang påminner om en vanlig kamera-app. Men när du trycker på utlösaren tar den inte bara en bild.

Appen tar ett stort gäng bilder och syr ihop dem till en kort animering som liknar en GIF som spelas fram och tillbaka i en loop.

Genom appen kan du välja att dela din nyskapade minifilm på olika plattformar – eller så kan den få bli din nya profilbild på Facebook.

För Instagramanvändare kommer appen att vara bekant – den är framtagen som en funktion till just detta sociala mediet.

#4. Prisma

Ladda ned till: Android + iOS

Typ: Bildredigering

Om dina bilder behöver piffas upp lite ska du kasta dig över Prisma. Den ger dina trista bilder extra glans och omvandlar dem till konstverk.

Du kan välja allt från mosaik till teckningar och Matrix-liknande koder.

Det är inte nyskapande just med den här typen av filter, men Prisma låter dig även göra om dina tråkiga videor till film i exempelvis Edvard Munch-stil.

#3. Star Wars Galaxy of Heroes

Ladda ned till: Android + iOS

Typ: Spel

Om du hyser den allra minsta kärlek till Star Wars universum är detta ett måste.

I det här actionspelet får du sätta ihop ditt personliga team av fem karaktärer från Star Wars.

Du kan välja allt från Boba Fett och Darth Vader till Poe Dameron och Qui Gon Jinn. Du kan även välja att ha med några av de björnliknande Ewokerna i ditt team, om du har den böjelsen.

Striderna, som utspelar sig på kända platser, som exempelvis baren på Mos Eisley, har den igenkänningsvänliga musiken från filmerna i bakgrunden.

Och om det inte räcker att slåss på marken kan du förflytta stridigheterna ut i rymden. Här kan du till exempel ta kontroll över Wedge Antilles X-wing eller Ahsoka Tanos Jedi Starfighter.

VARNING: Star Wars Galaxy of Heroes är elektroniskt knark ...

#2. Facerig

Ladda ned till: Android + iOS

Typ: Underhållning

Har du någonsin funderat på hur dina selfies skulle se ut om du var en röd panda? Eller om du skulle se bättre ut om det istället satt en hamburgare där ditt ansikte sitter nu?

Facerig hittar automatiskt dina ögon, din näsa, din mun och din siluett och förvandlar dig till allt från en mangatjej eller katt till de ovan nämnda röda pandan och hamburgaren.

Din nya avatar följer dig som om den vore din spegelbild. Den skakar på huvudet, höjer ögonbrynen och öppnar munnen när du gör det. Du kan även filma "dig själv" och dela videon via appen.

#1. Duolingo

Duolingo App

Ladda ned till: Android + iOS

Typ: Utbildning

Lär dig ett nytt språk från grunden på bara 20 minuter om dagen.

Duolingo är inte nytt, men det är fortfarande revolutionerande, engagerande – och lika fantastiskt som ruskigt effektivt.

Du lär dig faktiskt ett nytt språk snabbt och effektivt om du bara ägnar 20 minuter varje dag åt att stava, tala, läsa och lyssna.

Det är uppbyggt av små lättillgängliga moduler som du kan göra klart medan du gör mat, sitter på toaletten (jo, jo - erkänn…) eller väntar i soffan på att filmen ska börja och det är aldrig för besvärligt att lära sig franska genitiv, upprepa spanska pluraländelser eller finputsa det portugisiska uttalet.

Det här är galet bra tänkt, roligt, välgjort och ger omedelbara resultat.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: