Koh-i-Noor

Världens mest ovärderliga diamanter

Flera av de mest kända diamanterna sitter i kronjuveler eller överdådiga smycken. Mest kända är de helt klara diamanterna, men det finns även ovärderliga färgade diamanter.

Från Vetenskapens Universum:

Golden Jubilee är världens största fasetterade diamant med en storlek på 545,67 karat. Den orangebruna diamanten hittades 1985 i Sydafrika. Är i dag en del av kronjuvelerna i Thailand.

Cullinan 1 är mer känd som ”Afrikas stjärna”. Väger 530,20 karat och har slipats av en rekordstor rådiamant på 3106,75 karat, som 1905 hittades i Sydafrika. Sitter i de engelska kronjuvelerna.

The Incomparable är en gulbrun diamant, som med sina 407,48 karat är världens tredje största slipade diamant. Är utställd på Smithsonian Institution i Washington D.C. i USA.

Cullinan 2 är den näst största Cullinandiamanten, slipad av den ursprungliga rådiamanten. Väger 317,40 karat och sitter i den brittiska imperiekronan ihop med bland annat 2868 andra diamanter.

Hope är en ovanlig blå diamant på 45,5 karat. Efter en kringflackande tillvaro kan den i dag ses i ett halssmycke på Smithsonian Institution i USA.

Tiffany är en gyllene diamant på 128,51 karat. Den finns hos ägaren, juvelerarfirman Tiffany i New York. Tiffany blev berömd, när den 1961 bars av Audrey Hepburn i en reklam för filmen ”Breakfast at Tiffany’s”. Den har bara burits en gång sedan dess.

Koh-i-Noor är känd från källor ända sedan 1304. Den skänktes till drottning Victoria år 1850 och sitter i dag i drottning Elizabeths krona i de brittiska kronjuvelerna. Väger 108,93 karat.

Om böckerna

Vetenskapens Universum är en unik bokserie, som för dig ut i alla hörn av vetenskapens fascinerande värld. Du kan läsa mer om serien och köpa den första boken på:

Vetenskapens Universum

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: