Bakom den röda färgen i färgämnet med E-nummer 120 döljer sig krossade ryggsköldar från sydamerikanska löss.

© ALL OVER & SHUTTERSTOCK

Vad består matfärg av?

Olika livsmedel kan vara färgade rött, brunt och grönt, men vad är det egentligen för färgämnen som ger livsmedel dessa färger?

15 augusti 2018

Livsmedelsfärger framställs antingen syntetiskt eller av växter och djur. Både konstgjorda och naturligafärger har i EU ett E-nummer mellan 100 och 199.

Växter ger exempelvis det röda, nästan smaklösa E-162, som används i såser och godis. 

Det består av pigmentet betanin, som finns i hög koncentration i rödbeta och utvinns genom att man pressar rödbetor och filtrerar och pastöriserar vätskan

Sköldlöss ger färg till läppstift 

Bakom det röda färgämnet E-120 döljer sig en sköldlus som lever på kaktusväxter i Mellan- och Sydamerika. 

Färgen kallas också karmin och framställs genom att torka, avfetta och pulvrisera lushonornas ryggsköld. 

Med detta naturliga färgämne färgas korv, Campari, läppstift och rouge.

Syntetisk färg höjer hållbarheten 

I stort sett samtliga färger kan produceras naturligt, men alla kan inte användas i livsmedel. Att tillverka färgerna syntetiskt sänker priset och ökar hållbarheten. 

Till de syntetiska färgämnena hör E-131 eller patentblått, som från början byggde på tjära. I dag görs det ofta på råolja. Det gör exempelvis karameller och läskedrycker blå. 

I vissa länder tillsätts E-131 i exempelvis fetaost, eftersom den blå färgen absorberar ljusets orangegula färger och får osten att framstå som optiskt vit i stället för gulaktig

Naturen ger en bred färgpalett

© ALL OVER & SHUTTERSTOCK

Drycker som Coca-Cola och viss whisky får sin karakteristiska bruna färg av brynt socker, med tillsats av exempelvis ammoniak och svavel. 

Ämnet används också i sojasås och skiftar från ljusbrunt till svart.

Varför är havsvatten salt? Har djur också olika blodgrupper? I varje nummer av Illustrerad Vetenskap hittar du vetenskapens svar på stora och små frågor. Prenumerera och få nya svar med posten varje månad.

© ALL OVER & SHUTTERSTOCK

Det gröna färgämnet klorofyll utvinns ur ett extrakt av gröna blad såsom spenat men kan även produceras av exempelvis algen spirulina.

I bladen står klorofyll för fotosyntesen, medan det i livsmedel färgar exempelvis pasta och absint.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: