Spinatblad close

Får mat med spenat inte värmas upp igen?

Man skall inte återuppvärma mat med spenat eller persilja, lyder ett gammalt råd. Det är dock farligt bara om man inte sköljer grönsakerna ordentligt eller kyler maten på felaktigt sätt.

1 november 2017

Jag har hört att mat med spenat och persilja bara får värmas en gång. Stämmer det?

Det finns inga risker med att äta återuppvärmd spenat eller persilja, såvida grönsakerna före kokning, bakning eller stekning sköljts noga, och resterna efter middagen kylts på rätt sätt.

Rester av jord sitter på bladen

Det välkända rådet att man inte bör värma upp nedkyld eller frusen spenat eller persilja och andra grönsaker med många blad kommer sig av att det på de bladrika växterna lättare kan sitta kvar rester av jord, som bakterier gömmer sig i.

Dessa jordbakterier kan omvandla kväveföreningen nitrat till nitrit, om matresterna kyls ned för långsamt eller förvaras för varmt.

Nitrit i stora mängder riskerar att framkalla en ”inre kvävning” hos människan, och barn under ett år är särskilt utsatta. Nitritet binder sig nämligen till kroppens röda blodkroppar och hindrar dem från att transportera runt syre i systemet.

När väl nitratet blivit till det farliga nitritet, bryts det inte ned vid uppvärmning, och det är därför som det är viktigt att bli av med jordbakterierna när rätten tillagas första gången.

Då är det inget problem att äta återuppvärmd mat med spenat.

Är du trött på fake news och vill ha ordning på fakta?

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: