© Royal Navy/AFP/Ritzau Scanpix

Kina har utvecklat ett supervapen mot ubåtar

Dagens spionubåtar är svåra att upptäcka med en sonar så nu ska ett nätverk av känsliga magneter göra det omöjligt att smyga sig fram under ytan utan att bli upptäckt i främmande farvatten.

22 mars 2018 av Martin Bernth & Esben Schouboe

När en modern spionubåt väl har dykt ned under ytan är det svårt att hitta den.

Djupt ner i havet är det så mörkt att det är omöjligt att se en hand framför sig och det det salta vattnet bromsar radiovågor från exempelvis en radar bara efter några meter.

Ljudvågor rör sig däremot snabbare under vatten än genom luft och därför har sonarer och dess omisskännliga pingande ljud länge varit den primära metoden för att navigera under vattnet och för att hitta fientliga farkoster.

Krig utkämpas under ytan

Men i dag är militära ubåtar så tysta att de är svåra att upptäcka med hjälp av en sonar. Därför är de viktiga att ha koll på för att kunna behålla och få kontroll över världens farvatten.

Ett av världens mest kontroversiella farvatten är Sydkinesiska havet. Den spända situationen har lett til att den kinesiska flottan har påbörjat byggandet av “Den kinesiska undervattensmuren”.

“Muren” ska bestå av sonarer på havsbotten, patrullerande havsdrönare och bojar med finkänsliga undervattensmikrofoner som gör det svårt att röra sig obemärkt i kinesiskt farvatten.

Ubåtens värsta mardröm

Kina har även utvecklat ett nytt supervapen som ingen ubåt kan gömma sig från: kvantmagnetometern.

I stället för att lyssna efter svaga ljud från ubåtens mekanik placeras supervapnet på undersidan av ett flygplan. Därifrån kan det fånga upp det svaga magnetfältet från ett ubåtsskrov under havsytan.

Instrumentet är så känsligt att de kan fånga upp en kylskåpsmagnets rörelse på flera hundra meters djup.

Du kan lära dig mer om hur en kvantmagnetometer fungerar i Illustrerad Vetenskap nr. 7. Om du beställer en prenumeration just nu får du ett mycket bra erbjudande: Två nummer av Illustrerad Vetenskap och ett par läckra hörlurar för bara 59:50 kronor.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: