Droner top

Skyskrapa ska dirigera New Yorks drönare

En grupp unga arkitekter har presenterat ett förslag på en banbrytande, supersmal skyskrapa som ska dirigera den kommande kraftiga trafiken av paketdrönare i New York. Drönarna ska leverera böcker, medicin och varma pizzor till stadens invånare.

29 september 2016 av Rolf Haugaard Nielsen

Tänk dig en storstad där alla affärer och ett stort antal privatpersoner har drönare. Hur dessa tusentals drönare korsar varandra i luftrummet för att leverera allt från böcker till take away-mat ovanför människorna på marken.

Tre unga arkitekter såg det här scenariot i en storstad som New York framför sig. De ville gärna medverka i den årliga skyskrapstävlingen som arkitekturmagasinet eVolo utlyser varje år. Men först ville de hitta en bra idé att presentera.

Och det gjorde de när de upptäckte att det sista stora hindret för att drönare ska kunna fungera väl i en storstad är ett garanterat säkert trafikflöde.

>> Läs mer om drönare på vår stora temasida.

Centralstation för drönare

Skyskrapan liknar en trädstam som förändras allt eftersom insekter lyfter från och landar på den. Namnet på den är The Hive - bikupan. Men det är inte insekter som landar och lyfter, utan drönare.

Än så länge finns The Hive bara på papperet - men det är en idé som har väckt stor uppmärksamhet.

Tornet är 423 meter högt och smalt som en nål. Utsidan är täckt med landningsplatser för olika slags drönare.

När drönaren anländer skickar den en signal till tornet som hänvisar till en ledig "p-plats". Landingsplatsen fälls ut från tornet så att drönaren kan landa horisontellt. Därefter låses drönaren fast och landningsplatsen vänds in i tornet igen. När drönaren ska lyfta fälls landningsplatsen åter ut i horisontellt läge.

Militärutrustning gör drönarna säkra

Civila drönare är snart så pass bra att de klarar att flyga runt på egen hand i våra dagliga liv. Detta bland annat tack vare militär teknik. Läs mer:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: