Fireworks Dubai

Skyskrapa invigdes med ett brak

4 januari 2010: Med sina 828 meter sätter Burj Khalifa i Dubai ett rekord som blir svårt att slå.

3 november 2010

Från Illustrerad Vetenskaps Årsbok 2010: Hela skyskrapan verkar insvept i fyrverkerier, när världens högsta byggnad invigs några dagar in på det nya året.

Upp emot 400000 människor följer den pompösa show som markerar avslutningen på en sex år lång byggperiod. In i det sista råder det spänning om byggnadens slutliga höjd, som har hållits hemlig. Gissningarna har legat på 818 meter, men svaret visar sig vara 828 meter. Därmed har Dubai satt ett rekord som knappast kommer att slås i brådrasket.

Inflyttningen i det rekordhöga höghuset inleds i februari. Burj Khalifa innehåller bostäder, kontor och ett stort hotell, och när alla har flyttat in kommer 12000 människor att tillbringa sina dagar i den 160 våningar höga skyskrapan, som närmast är att betrakta som en lodrätt stad.

Skyskrabere

Grävningen för Burj Khalifa inleddes i januari 2004. Byggnaden står på en tre meter tjock betonggrund, och som ytterligare försäkring har 192 pålar, var och en över 50 meter lång, slagits ned i marken. Det solida fundamentet skall bland annat garantera att Dubais nya landmärke står emot jordskalv. Skyskrapan är dessutom utformad så att den bryter vinden och kan klara även kraftiga stormar. En av byggets största utmaningar har dock varit att pumpa upp betong till toppen av byggnaden i takt med att den stigit mot himlen.

Man har installerat 57 hissar i Burj Khalifa. Några av dem kan förflytta sig 18 meter i sekunden, och är därmed världens snabbaste. Två av hissarna är dubbeldäckare med plats för 14 personer på varje våning. De skall transportera turister upp till 124 våningen, där de från en utomhusterass kan njuta av utsikten över staden, öknen och Persiska viken.

Årsbok 2010

Denna artikel kommer från Illustrerad Vetenskaps Årsbok 2010.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: