Ground Zero skyline

One WTC sätter nya standarder för säkerheten

Uppförandet av det nya World Trade Center på Manhattan är i full gång. Med angreppet den 11 september i åtanke har ingenjörerna använt sig av en rad nyutvecklade tekniker för att få optimal säkerhet i projektet – både under arbetet och när skyskraporna står färdiga. Illustrerad Vetenskap har besökt en av världens största byggplatser.

Det är varmt och trångt i hissen. Medan den långsamt skramlar upp längs sidan på den hittills 26 våningar höga byggnaden, blir resten av den 6500 kvadratmeter stora byggplatsen synlig genom gallret. Vi är på Ground Zero på Manhattan sommaren 2010.

En handfull byggnadsarbetare iförda säkerhetshjälmar, neongröna västar och tunga kängor försöker överrösta bullret från de otaliga maskinerna. Hissen stannar och dörrens båda halvor glider upp respektive ned. Tre svettiga arbetare baxar in ett par träreglar, innan färden fortsätter. Vi stannar med ett ryck på tjugonde våningen. Här är bullret ännu mer intensivt, men genom dammet och gnistorna från svetsapparater hörs många rop männen emellan. Det är mest hjälpsamma ord och varningar, för ”safety first” är mottot – inte bara här i One World Trade Center, projektets kronjuvel, utan överallt på den minst sagt enorma byggplatsen.

One WTC har tänkts fram av mer än 60 arkitekter

Säkerhet är också nyckelordet bakom både design och konstruktion av de nya byggnaderna, som skall utgöra framtidens World Trade Center. Bakom projektet, som omfattar en rad byggnader, minnesplats, museum och en stor underjordisk tågstation, står flera arkitektfirmor, men den viktigaste och högsta byggnaden, One WTC, har planerats av en grupp på mer än 60 arkitekter från ansedda Skidmore, Owings & Merrill. Samma företag har ritat världens högsta byggnad, Burj Khalifa, som invigdes i år och har en rekordhöjd på 828 meter. Så hög blir inte One WTC, men med 541 meter inklusive spiran slår det ändå skyskraperekordet för hela USA.

Säkerheten når nya höjder

Förutom höjdrekordet sätter One WTC också ny standard för konstruktion av skyskrapor med nyutvecklad teknik, starkare material och en energibesparande grundtanke samt inte minst säkerhet för både byggnader och människor.

Fokuseringen på säkerhet beror naturligtvis på rädslan för en upprepning av terrordådet den 11 september. Inte minst har man varit uppmärksam på det faktum att tvillingtornen led av konstruktionsfel, som kanske ledde till kollapsen, men även enkla saker som bredden på passagerna i tornet har beaktats av arkitekterna. Många människor miste livet enbart på grund av att trapporna i tornet var för smala. De rymde inte både panikslagna människor på väg ned och brandmän med räddningsutrustning på väg upp. Detta har man rått bot på med extra breda och trycksäkrade trappor samt nya och särskilt skyddade sprinklersystem. Därutöver har man lagt till extra många utgångar från varje våning till både trappor och hissar samt direkta nödutgångar till gatan från alla håll.

Luftfiltersystem skyddar också mot terror

Rökutveckling i samband med bränder i höghus orsakar också många dödsfall, och det skall motverkas med ett nyutvecklat luftfiltersystem, som även skyddar mot kemiska och biologiska hot som mjältbrand, som lätt kan spridas via luften.

Ground Zero building

Glasfasaden, den så kallade ”curtain wall”, skyddar mot explosioner och i synnerhet tryckvågor. Det laminerade glaset med sina fyra lager är tre centimeter tjockt, och tillsammans med stålförstärkta fogar samt flexibla leder mellan glas och byggnad kommer panelerna vid en tryckvåg att absorbera och kanalisera vibrationerna upp och bort från tornet. Fasaden är också konstruerad för att stå emot väder och vind och till och med jordskalv. Dessutom släpper glaset in mer naturligt ljus i byggnaden, vilket kommer att reducera elförbrukningen till belysningen med 20 procent. Glaspanelerna fångar samtidigt upp värme från solen, vilket minskar behovet av energislukande klimatanläggningar.

24 jättepelare giver stabilitet

Tornet är stabilt förankrat i jorden och stabiliseras av 24 jättepelare. Byggnaden behåller sin stabilitet även om två pelare rasar. Var och en av de 24 pelare som reser sig i hela byggnadens höjd är sammansvetsade och hopbultade av en rad mindre pelare.

Det kanske allra mest nyskapande säkerhetselementet i Manhattans nya ikon är betongkärnan.

Den är närmast en byggnad i byggnaden, där de upp till två meter tjocka väggarna från källare till tak bildar ramar kring hissar, extra trappor, nödbelysning, ventilationsschakt, kommunikationssystem, sprinklers, vattenpumpar samt skyddade tillflyktsområden på varje våning. Allt är naturligtvis inkapslat i extra brandsäkra material. Cementen i kärnan är ännu en nyutveckling, och med en brottstyrka på ett ton per kvadratcentimeter är den färdiggjutna betongen upp till fem gånger starkare än de typer som i regel används till byggnader, broar och vägar.

Byggnadens kvadratiska grundform på 61 x 61 meter motsvarar de gamla tornens yta, men rent designmässigt slutar likheterna där. Från bottnen glider var och en av fasadens tre sidor över i två motställda trianglar. Det ger en perfekt oktagon mitt på byggnaden, innan tornet återgår till kvadraten längst upp, bara vriden 45 grader i förhållande till grundplanen.

Överst blir det två utsiktsvåningar på 415 och 417 meters höjd – motsvarande topparna av tvillingtornen. Från restaurangen får man utsikt hela vägen runt, medan tornet kröns av ett runt bröstvärn, som bland annat är utrustat med en nyutvecklad gondol för fönsterpustning, som kan nå alla sidor av fasaden. Längst upp i toppen sitter spiran med en fyr. Den sänder i morsekod ut ljusblixtar. Streck, prick. Det är bokstaven N för New York.

Kännemärke återuppstår

Sex nya byggnader skall ersätta det gamla World Trade Center. Den högsta blir One WTC, som får en höjd av 541 meter och väntas stå inflyttningsklar under 2013.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: