mexico earthscraper

Mexikaner vill bygga höghus ned i marken

Framtidens höghus kommer att stå uppochned, och de som bor där måste vänja sig vid att bo och arbeta djupt nere under jordytan. I Mexiko är arkitekter redo att bygga hela 65 våningar ned i jorden.

12 mars 2013 av Emrah Sutcu

Jordskrapor 300 meter ned i jorden

En grupp mexikanska arkitekter är redo att sjösätta sitt senaste projekt kallat "earth scraper" – jordskrapor. Idén är att bygga en omvänd skyskrapa, som går 300 meter ned i jorden under Plaza de la Constitución, det centrala torget i Mexico Citys pulserande stadskärna.

Bakom projektet ligger stadens strikta byggregler. I Mexico Citys historiska centrum får nya byggnader vara högst åtta våningar höga – men nedåt finns inga begränsningar. Därför har Bunker Arquitectura, en av Mexikos unga arkitektbyråer, ritat ett omvänt höghus, som är format som en pyramid och sträcker sig 65 våningar ned i marken.

Jordskrapan ger en inblick i aztekernas rike

"Jordskrapan" skall placeras direkt under Mexico Citys centrala torg – ett av världens största – och täckas med glas, så att stadens fotgängare kan gå ovanpå glaset och kasta nyfikna blickar ned i den gigantiska, uppochnedvända skyskrapan.

Enligt arkitekterna kommer de nyfikna att få mycket att titta på, för bl a kommer byggherrarna att på 50 meters djup bygga ett museum tillägnat aztekerna, som grundlade Mexico City. Jorden under staden är full av ruiner från aztekernas tid, och i museet kommer stadens invånare att bokstavligt talat kunna vandra bland lämningarna av sina förfäders stad.

Bostäder och gröna promenader nere i djupet

Djupare ned skall man förlägga butiker, kontor och bostäder men också gröna promenader, som skall lysas upp med bl a optiska fibrer. Det skall vara så ljust att både träd och blommor trivs.

Det otraditionella projektet ligger fortfarande på ritbordet, men arkitekterna planerar en presentation för Mexikos regering och är redo att förverkliga planerna, om politikerna godkänner dem.

Se video om Mexikos "jordskrapor"

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: