Coral Castle

Hur byggdes hans slott?

Slottet Coral Castle i Florida har byggts av en enda man. Hur han gjorde är ett mysterium

4 januari 2010

Det mystiska slottet Coral Castle i södra Florida är ett av solskensstatens ovanligare utflyktsmål. På ett förhållandevis litet område, som totalt täcker några tusen kvadratmeter, kan man vandra runt mellan tjocka murar, flera ton tunga portar och torn bestående av gigantiska stenblock.

Anläggningen är byggd av en enda man, den lettiske immigranten Edward Leedskalnin, som 1920 började på projektet för att komma över förlusten av ungdomskärleken ? hans livs stora kärlek ? som hade övergivit honom vid altaret. De följande 31 åren av hans liv, till hans död, lade han på slottet.

Exakt vilken teknik han använde är ett mysterium. Även om Leedskalnin gärna visade runt besökare, ansträngde han sig för att hindra människor från att se vad som egentligen hände, när han arbetade.

Dramatiska myter om svävande stenar

Några pojkar, som en gång smög in på byggplatsen, påstod senare att Leedskalnin hade fått de stora stenarna att sväva som heliumballonger. Inför allmänheten nöjde han sig med att konstatera att han hade en bra förståelse för hur hävstänger fungerar. Mot denna bakgrund växte den ena mer dramatiska myten efter den andra fram:

han hade återupptäckt de gamla egyptiernas byggmetoder, han hade fått hjälp av rymdvarelser, om det inte rent av var så att han hade hittat vishetens källa.

Än i dag är slottsbygget en olöst gåta. Stenarna har inte murats med murbruk eller liknande utan hålls samman enbart av sin egen vikt. De är extremt exakt tillhuggna, och i många fall passar de så bra i fogarna att man inte ens kan pressa in ett knivblad mellan dem. Med moderna maskiner, lastbilar och kranar skulle det kanske vara möjligt att upprepa Leedskalnins bedrift, men faktum är att han, en liten och ganska klent byggd man på 50–60 kilo, arbetade ensam och utan några som helst maskiner.

Nio ton tung port i perfekt balans

År 1986 fick omvärlden en inblick i Leedskalnins metoder. En av huvudattraktionerna hade varit en stor port, vars stendörr, som väger omkring nio ton, var så fint balanserad att ett litet barn kunde öppna den med en hand. Av en eller annan anledning satt porten fast, och den skulle repareras.

Det visade sig att Leedskalnin hade borrat ett hål lodrätt ned genom stendörren. I hålet hade han satt en metallstång, som nederst vilade på ett lager från en lastbil. Lagret var trasigt, och därför kunde porten inte öppnas. Porten ställdes upp igen, men den har aldrig återfått sin silkesmjuka balans. I dag krävs det mer än en knuff för att öppna den.

Totalt 1100 ton kalksten

Från sydöstra Florida vid Palm Beach till Florida Keys är underjorden fylld av oolitisk kalksten, som är en särskild kalk bestående av ett kompakt lager av fossila skal och koraller.

Edward Leedskalnin behövde inte gräva särskilt djupt för att hitta de 1100 ton sten han behövde för att bygga sitt slott. Några av stenarna är större än dem som användes vid byggandet av Cheopspyramiden i Egypten, och murarna är så stabila att inte ens orkanen Andrew åt 1992 gjorde någon skada, trots att allt annat i området förstördes.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: