Phoenix Towers 16/2014

Kina ska bygga gröna skyskrapor

Phoenix Towers i den kinesiska staden Wuhan blir världens högsta och grönaste skyskrapor. Hållbarhet är en grundprincip i de över en kilometer höga byggnaderna, som blir självförsörjande med energi och kapabla att rena luften runt sig.

17 oktober 2014

Wuhan i centrala Kina är nära att skriva in sig i historien som staden med världens högsta och grönaste byggnader. I slutet av 2014 tas enligt planerna det första spadtaget till det storstilade projektet Phoenix Towers. Det omfattar två skyskrapor som vardera sträcker sig över en kilometer upp i luften.

Byggnaderna överträffar med råge den nuvarande rekordinnehavaren, det 828 meter höga Burj Khalifa i Dubai.

Phoenix Towers sätter fokus på hållbarhet

Höjden är dock inte det enda trumfkortet som den brittiska arkitektbyrån Chetwoods har i bakfickan. Phoenix Towers är designad med hållbarhet i fokus. Planen är att skyskraporna inte bara ska vara självförsörjande med energi – de ska även bidra till att minska miljonstadens massiva luftföroreningar.

Tornen har fått namnen Feng och Huang. Feng inreds med kontor, bostäder och butiker, medan Huang bland annat kommer att hysa en 100 våningar hög trädgård.

Två kilometerhöga torn

Tvillingtornen Huang och Feng breder ut sig över en grund på 70 000 kvadratmeter och sträcker sig upp till en kilometer upp i luften.

Huang får gröna väggar i form av vertikalt växande trädgårdar. Insektshotell på de gröna väggarna ska dra till sig insekter och ge dem möjlighet att äta och föröka sig.

Skyskrapan Feng förses överst med en vindturbin för elproduktion. Det byggs också en solskorsten som suger in luft och renar den samtidigt som det genereras elektricitet. En solcellsanläggning ombildar solenergi till elektricitet, och Feng kommer också ha en anläggning för insamlande och återanvändning av regnvatten.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: