Watervision

Framtidens stad flyter på vattnet

Gör klimatförändringarna stora landområden obeboeliga, står den belgiske arkitekten Vincent Callebaut redo med flytande öar med plats för 50 000 boende. Se projekt Lilypad.

11 mars 2013

Miljontals människor i lågt belägna områden kommer i kläm, om vattennivån i världshaven stiger. Enligt FN kommer antalet så kallade klimatflyktingar år 2050 att uppgå till 250 miljoner människor. Därför bör vi tänka på att flytta dem, menar den belgiske arkitekten Vincent Callebaut, som står bakom den flytande staden Lilypad - näckrosbladet.

Staden flyter med havströmmarna

Invånarna kommer att leva som ett slags nomader, för Callebaut föreställer sig att ön långsamt skall glida med de stora havsströmmarna. Vissa av invånarna skall bo under vattnet, och mitt på ön samlas regnvatten upp i en stor lagun med sötvatten. Reservoaren skall förse invånarna med dricksvatten, och stora trädgårdar och åkrar skall leverera livsmedel. Den flytande ön skall också vara självförsörjande med hållbar energi.

Läs mer om arkitekternas vilda vattenvisioner

Läs artikeln om framtidens bostäder på vattnet i Illustrerad Vetenskap nr 4/2013. Du kan ladda ned artikeln som PDF med hjälp av knappen härnedan. Det krävs bara att du skapar en profil på webbplatsen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: