CCTV building

Fantasi på höjden

Höghus behöver inte vara tråkiga. Många ansedda arkitekter har visat att det finns plats för både humor och djärvhet, när nya höghus skall uppföras.

21 september 2010

Från Vetenskapens Universum: I många år såg arkitekterna mest bakåt i tiden, när de skulle hämta inspiration. De valde stil därefter. De ritade höghus som liknade förvuxna versioner av katedraler eller krampaktiga versioner av gotiska torn, men efter hand fann skyskraporna sitt eget arkitektoniska uttryck.

I gengäld hade alla skyskrapor under många år en tendens att påminna om varandra. Det gällde inte minst under 1950-talet, då betong, stål och glas kombinerades på nästan samma sätt världen över. De senaste årtiondena har emellertid mycket skett.

Tack vare 3D-modeller, nya material och nya tekniker har dagens arkitekter fått större frihet och större spelrum för att konstruera byggnader som man tidigare skulle trott vara omöjliga. Den kinesiska statstelevisionens huvudkontor i Peking, CCTV, är ett exempel på det.

Om böckerna

Vetenskapens Universum är en unik bokserie, som för dig ut i alla hörn av vetenskapens fascinerande värld. Du kan läsa mer om serien och köpa den första boken på:

Vetenskapens Universum

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: