CITE top

Spökstad byggs för att stå tom

Ett amerikanskt företag tänker lägga en miljard dollar på att uppföra en medelstor stad som ingen ska bo i. Staden ska bland annat användas till att testa självkörande bilar i en säker mijlö.

8 oktober 2015 av Jesper Bindslev

År 2018 ska en helt ny stad stå klar för inflyttning i New Mexicos öken. Staden ska rymma 35?000 invånare och har alla moderna faciliteter som köpcenter, elkraftverk och flygplats. Men ingen kommer någonsin att flytta in i den, för staden ska uteslutande användas till att testa ny teknik.

Självkörande bilar är ett exempel på en teknik som är svår att testa i en vanlig stad. Om tekniken fallerar kan det i värsta fall kosta människorliv. Det är anledningen till att det amerikanska företaget Pegasus Global Holdings nu tänker lägga en miljard dollar på att uppföra en hel stad utan invånare.

Staden blir fullt funktionsduglig

Staden, som ska få namnet CITE (Center for Innovation, Testing and Evaluation) blir en fullt funktionsduglig amerikansk stad med vatten- och energiförsörjning och kommunikationsnätverk. CITE ska täcka ett 39 kvadratkilometer stort område, som bland annat omfattar speciella områden för testning av nya energikällor, vattenteknik och jordbruk.

I staden finns bland annat olika bostadstyper, köpcenter, höghus, parker, elkraftverk, flygplats och jordbruksmark.

Företaget som ligger bakom CITE sysslar med telekommunikation och annan teknik, men tanken är att staden också ska hyras ut till andra företag och forskningsinstitutioner, som till exempel vill testa varudistribution med drönare eller översvämningssäkrade bostäder i en naturlig miljö.

Jättestäder kräver nya lösningar

Alltfler människor bor i städer. Läs om hur ingenjörer och stadsplanerare ska lösa problemen med trafik och försörjning i framtidens gigantmetropoler.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: