Rullarna lästa första gången

Skriftrullar lästa för första gången

I nästan 2 000 år har förkolnade skriftrullar från ett bibliotek i Herculaneum legat olästa. Nu avslöjar skiktröntgen deras innehåll.

Förkolnade skriftrullar kan läsas

Nästan 2?000 år efter att vulkanisk aska år 79 e.Kr. begravde de romerska städerna Pompeji och Herculaneum kan forskarna läsa de förkolnade skriftrullarna som fanns på ett bibliotek i Herculaneum.

Skriftrullarna liknar mest något som har hittats i en sophink: Kolsvarta, deformerade och porösa. I 50 år har man, utan att lyckas, försökt läsa dem med olika skanningsmetoder.

Först när skriftrullarna skickades genom en kraftfull skiktröntgenapparat i det europeiska synkrotroncentret i Grenoble i Frankrike, framträdde flera bokstäver tydligt. När metoden förbättrats räknar forskarna med att kunna få fram texten från en hel papyrusrulle inom loppet av några timmar.

Skiktröntgen avslöjar texten i skriftrullar

Vanlig röntgen kunde inte avslöja texten i skriftrullarna, eftersom antikens bläck innehåller rökpartiklar och därför smälter samman med den förkolnade papyrusen på röntgenbilderna. En kraftfull skiktröntgenapparat kan dock identifiera de små nivåskillnader i materialet som bläcket bildar på papyrusen.

Klicka på bilden för att se den i en större version.

Rulle ett och två har just analyserats, medan rulle tre analyserats vid ett tidigare tillfälle.

En jämförelse av bokstävernas form i rullarna har avslöjat en tänkbar upphovsman till texterna, nämligen den grekiske författaren och poeten Filodemus, som levde under 00-talet f.Kr.

Skiktröntgen avslöjar även mumiers hemligheter Inte bara de förkolnade skriftrullarna från Herculaneum ger oss kunskaper om historien. Skiktröntgen av mumier ger oss flera tusen år gamla historier. Läs mer i artikeln:

Vesuvius skriftrullar

Cirka 1?800 förkolnade skriftrullar grävdes fram för 260 år sedan, men få av dem har rullats ut.

• 585 rullar har vecklats ut helt med en mekanisk metod, men många av dem förstördes i hanteringen.

• 209 skriftrullar är delvis utrullade.

• Omkring 1?000 rullar har än så länge inte vecklats ut.

• Av de öppnade rullarna har cirka 350 hittills kunnat tydas.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: