Exosuit dykardräkt

Dykardräkt är en ubåt

Den nyutvecklade dykardräkten Exosuit fungerar som en slags ubåt som dykaren kan ta på sig. Iförd den 240 kg tunga aluminiumdräkten kan dykaren röra sig ner på mer än 300 meters djup - och bland annat göra fynd från antikens Grekland.

13 februari 2015

Världens mest avancerade dykardräkt har för första gången kommit i kontakt med saltvatten – och det med stor framgång.

Under en expedition utanför den grekiska ön Antikythera har dykare och arkeologer utforskat ett omkring 2 000 år gammalt skeppsvrak, som upptäcktes av svampdykare år 1900.

Dykardräkt fungerar som miniubåt

En del av vraket befinner sig på hela 120 meters djup, och där kom den nyutvecklade dykardräkten, Exosuit, på allvar till sin rätt. Dräkten fungerar som ett slags bärbar ubåt, som mångdubblar den tid dykaren kan uppehålla sig på stort djup. Exosuit är utrustad med griptänger, ljus och motorer som ger framdrivning och ökar dykarens räckvidd.

Dykardräkt gör nya fornfynd

Nere i djupet upptäckte teamet att skeppet är omkring 50 meter långt, betydligt längre än vad man hittills antagit. Vrakresterna ligger spridda över cirka 300 meter, och många av dessa, däribland åtskilliga över en meter långa ankare av bly, låg dolda på havsbotten.

Bland föremålen som expeditionen förde med sig upp från djupet fanns ett två meter långt bronsspjut, som på sin tid troligen har varit en del av en gigantisk staty, samt en vackert ornamenterad sängstolpe.

ÖVERBLICK: Exosuit dykardräkt

1. FIBEROPTISKA KABLAR står för dykarens kommunikation med moderfartyget. Via dessa kan dykaren bland annat skicka live-inspelningar till ytfartyget.

2. SYRGASSYSTEMET återvinner och renar luften, så att dykaren kan vistas på djupet i upp till 50 timmar.

3. FYRA MOTORER ger framdrivning. Dykaren aktiverar och styr de fyra motorerna med fötterna.

4. DRÄKTEN har 18 böjliga leder i armar och ben, vilket ger dykaren stor rörlighet.

5. KRAFTIGA LED-LAMPOR gör det möjligt för dykaren att lysa upp det mörka havet.

6. GRIPTÄNGER som styrs inifrån gör att dykaren kan plocka upp både små och stora föremål.

Den första dykardräkten öppnade en ny värld

För hundra år sedan var livet i havets djup i stort sett en gåta. Men olika uppfinningar gjorde det möjligt att även utforska de delar av jordklotet som ligger under vatten. Läs mer i artikeln om Jacques Cousteau, som låg bakom åtskilliga nya uppfinningar för expeditioner under havsytan:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: