Strandbeest

Vinden gör strandmonster levande

Enorma, fantasifulla varelser traskar runt på Hollands stränder. De här "Strandbeest" ser levande ut, men är byggda av plaströr och flaskor. Vinden får dem att gå och de reagerar på omgivningen.

7 januari 2016 av Anders Bruun

På en del stränder i Holland kan man uppleva en sällsam syn: Enorma insektsliknande varelser, som med lugna och målinriktade rörelser förflyttar sig, stannar upp, känner av vinden och fortsätter.

En ny livsform

Trots att varelserna ser levande ut har de byggts av en människa – den holländska konstnären och fysikern Theo Jansen. Sedan 1990 har han konstruerat sina "Strandbeests", strandbestar, med hjälp av finurliga system av plaströr, läskflaskor och segel.

"Jag skapar en ny livsform", säger Theo Jansen till Ted Talks. "Mitt mål är att mina stranddjur ska ha sina egna liv, de ska kunna klara sig själva och senare tänker jag lämna dem åt sig själva i en flock på stränderna."

Foto: Theo Jansen

Vinden ger Strandbeest liv

Strandbestarna rör sig tack vare vinden, som de fångar upp med segel. Vindenergin omvandlas till kinetisk energi, som driver det komplexa rörsystem som utgör benen.

Inuti rören finns det andra rör som dras in och ut med hjälp av luften och förlänger och förkortar axlarna som driver benen – precis som muskler, förklarar Theo Jansen på sin webbsida.

Exakt hur långa rören måste vara i förhållande till varandra för att driva verket är ett resultat av komplicerade beräkningar. Theo Jansen har ett förflutet inom fysik och han har själv utvecklat den algoritm som ligger till grund för systemet.

Den här videon visar principen i benens rörelse:

Reagerar på vatten och oväder

Strandbestarna har med tiden utvecklats till mer avancerade "organismer" med ett slags artificiell intelligens, som gör dem kapabla att reagera på sina omgivningen.

"Självgående djur som till exempel min Animaris Percipiere har en mage", berättar Theo Jansen. "Magen består av återvinningsflaskor som innehåller luft, som vinden kan pumpa upp till övertryck. Övertrycket kan användas till att driva benen när det är vindstilla", förklarar han.

Andra av hans mer komplexa skapelser registrerar när de når havskanten – för att sedan förflytta sig bort från den. En modell kan till och med förankra sig i jorden när den registrerar trycket från en storm som närmar sig.

Strandbestarna är ett av de mer kreativa sätten att använda vindkraft. Här kan du läsa mycket mer om framtidens gröna energi:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: