Solar window 15/2014

Dolda kraftverk gömmer sig överallt

Solceller, vindkraftverk och havsdrakar: Ny teknik döljer bullrande energimaskiner under havets yta, i öknen och i rymden.

18 september 2014 av Ib Salomon

Solceller blir osynliga

Vindkraftverk, solceller och andra energimaskiner byggs nu på dolda platser så att de inte längre stör landskapet eller bullrar. Energimaskinerna blir så att säga snart osynliga.

Samlar energi från havsströmmarna

En ny undervattensdrake ska exempelvis samla energi från havsströmmarna, dold under vågorna. Drakarna plöjer sig genom vattnet och den svävande rörelsen producerar ström till närliggande städer på land.

Drakarna har uppfunnits av det svenska företaget Minesto och provas för närvarande i Nordirland i ett område som är känt för sina stabila havsströmmar. Även svaga havsströmmar på cirka två meter per sekund räcker för att samla massor av energi.

Forskarna sneglar mot rymden

Ut över havsströmmarna vill forskarna också samla energi från vinden ute på öppet hav där det är svårt och dyrt att bygga konventionella vindkraftverk. Därför konstruerar man nu flytande vindkraftverk så att de ska kunna byggas där vattnet är djupt och långt ifrån land så att de inte stör människor.

Dessutom är ingenjörerna på väg att knäcka koden för utveckling av energi från haven, en metod kallad OTEC. Världshaven innehåller enorma mängder värme som kan omvandlas till el med värmepunpar och kylning från det kalla bottenvattnet.

Läs artikeln: Osynlig energi

Vill du veta mera om de osynliga energimaskinerna? Och om forskarnas vilda planer om att utvinna energi från vulkaner och hämta soleenergi från rymden? Läs i så fall hela artikeln från Illustrerad Vetenskap 15/2014.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: