nb_u10 Solar Impulse 2

Solcellsflygplan har lyft från marken

Två schweiziska våghalsar lättade i morse från Abu Dhabi i det solcellsdrivna flygplanet Solar Impulse 2. Målet är att resa hela vägen jorden runt utan att använda så mycket som en droppe bränsle.

5 mars 2015 av Carsten Nymann

Vid halv fyra i morse svensk tid lättade ett mycket speciellt flygplan från flygplatsen Al Bateen i Abu Dhabi.

Solar Impulse 2 med de schweiziska våghalsarna Bertrand Piccard och Andre Borschberg i cockpit använder inget bränsle utan är 100 procent soldrivet.

De två piloterna vill demonstrera potentialen i förnybar energi och kommer därför flyga jorden runt - en resa på totalt 35?000 km.

Från Abu Dhabi går färden österut med första stopp i Oman och därefter vidare till Indien och in i Kina innan en nervpirrande tur över Stilla havet väntar paret.

Läs också: Så fungerar Solar Impulse 2

Solcellsresa tre år försenad

Uppdraget är resultatet av 13 års förarbete, och jordenruntflygningen har försenats tre år, alltmedan solcellsflygplanet löpande har utvecklats och förbättrats.

Det slutliga Solar Impulse 2, som rekordflygplanet heter är täckt av mer än 17?000 solceller och har ett vingspann på 72 meter, vilket är nästan lika stort som en Airbus A380.

Solcells-entusiasterna från Solar Impulse har spenderat de senaste månaderna på förberedelser och testflygning i Abu Dhabi. Foto: Stefatou Rezo/Solar Impulse.

Ändå väger solcellsplanet bara 2,3 ton, vilket är ungefär lika mycket som en stor stadsjeep – eller mindre än en procent av en Airbus A380.

På resan jorden runt delar piloterna Bertrand Piccard och Andre Borschberg en endast 3,8 kubikmeter stor cockpit, och de ska var och en flyga flera dygn i sträck. De landar bara 10 gånger under hela resan.

Solcellsflygplan flyger med solen

Solar Impulse flyger österut för att få ut så mycket som möjligt av solens strålar, och det flyger sex kilometer närmare jorden på natten än på dagen. Läs varför i artikeln nedan:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: