Solar Impulse 2 ska flyga jorden runt på solenergi

Solar Impulse 2 ska flyga jorden runt på solenergi

Solar Impulse 2 är ett specialbyggt solflygplan som enligt planerna ska lätta från Abu Dhabi i mars 2015. Uppdraget för det lilla flygplanet är att sätta ett nytt rekord: att flyga jorden runt enbart drivet av energi från solen.

26 november 2014 av Anne Lykke

Vad är Solar Impulse 2?

Solar Impulse 2 är ett litet flygplan som ska försöka flyga jorden runt enbart på solkraft. Målet är att sätta fokus på möjligheterna med att använda solenergi inom luftfarten.

Efter planerna ska det lilla solflygplanet lätta från Abu Dhabi i mars 2015 och sammanlagt flyga i 25 dygn.

Längs vägen har man lagt in cirka tio stopp runt om i världen. Här ska flygplanet besiktas och piloterna har tid att avlösa varandra och proviantera.

Varför är Solar Impulse 2 speciellt?

Flygplanet väger omkring lika mycket som en liten skåpbil, och ingenjörerna som ligger bakom designen har varit tvungna att vara kreativa för att få det att väga så lite som möjligt.

Solar Impulse 2:s skrov och vingar är byggda av tunna lameller av kolfiber. Solcellerna är dessutom papperstunna och böjliga, och all pilotens mat och vatten ransoneras och vägs före avresa.

En låg vikt är avgörande för att motorerna ska kunna hålla flygplanet i luften med hjälp av enbart solenergi.

Hur är Solar Impulse 2 byggt?

Ingenjörerna har testat flygplanets konstruktion i ett 3D-program, redan innan flygplanet överhuvudtaget har byggts.

I modellerna kunde ingenjörerna räkna på alla de krafter som kommer påverka varenda liten skruv och mutter under flygningen.

Ingenjörerna beräknade också vikten, vingspannet och energiförbrukningen. De kom fram till att Solar Impulse 2:s vingspann skulle vara 72 meter för att få ett perfekt förhållande mellan vingarnas längd och kroppen. Solflygplanet har därmed ett större vingspann än en Boeing 747.

Hur kan Solar Impulse 2 flyga på solenergi?

Solar Impulse 2 är utrustat med inget mindre än 17?000 solceller, som sitter på flygplanets vingar.

Energi från solens strålar ombildas till elektricitet som driver motorerna. Överskottsenergin sparas i 280 litiumjonbatterier så att motorn kan köra både natt och dag.

Solar Impulse 2 använder inget flytande bränsle. I jämförelse förbrukar ett passagerarflygplan som en Boeing 747 ungefär fyra liter flytande bränsle i sekunden. Solflygplan skulle alltså spara miljön för många växthusgaser från förbränning av fossila bränslen.

Vem ska flyga Solar Impulse 2?

Solar Impulse 2 ska flyga jorden runt med de två schweiziska piloterna Bertrand Piccard och André Borschberg vid styrspakarna. Piloterna ska turas om att inta den lilla cockpiten med den blygsamma volymen på 3,8 kubikmeter.

Den ena piloten i Solar Impulse 2, Bertrand Piccard, är tredje generationen i en familj av äventyrare. Hans far Jacques Piccard nådde 10 916 ner i världens djupaste havsgrav, Marianergraven, i sin ubåt Trieste. Djuprekordet har aldrig slagits.

Bertrands farfar, Auguste Piccard, svävade som den förste uppe i den översta delen av atmosfären kallad stratosfären.

Själv innehar Bertrand Piccard rekordet för snabbaste jordenruntresan i luftballong på 20 dygn, och nu vill han sätta nytt världsrekord i Solar Impulse 2.

Det lilla flygplanet har redan korsat USA med stor framgång, och förväntningarna till jordenruntresan är enorma.

Kan vanliga flygplan också flyga på solenergi precis som Solar Impulse 2

Även om Solar Impulse 2 kan flyga hela jorden runt går det troligtvis lång tid innan solflygplan kommer att flyga med passagerare.

Solar Impulse 2 har en toppfart på 140 km i timmen och en färd över Stilla havet kommer ta 5-6 dygn.

Flygplanet har dessutom endast plats för en passagerare. Därför måste soldrivna flygplan göras snabbare och större innan de kan användas kommersiellt.

Solar Impulse 2 är bara ett bland äventyrarnas transportmedel

Ett soldrivet fartyg, en höghjuling och en luftballong har alla gjort en jordenruntresa. Följ med på rekordresor här:

SOLAR IMPULSE 2

? TOPPFART: 140 km/h

? VINGSPANN: 72 m

? MATERIAL: Kolfiber

? VIKT: 2300 kg

? ENERGIKÄLLA: 17?000 solceller

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: