nb_u36 gas explosion

Otäta gasledningar blir till bomber på några sekunder

Gas är billigt och bekvämt när hus ska värmas upp och ägg ska kokas, men som veckans explosion i Paris visade är bränslet allt annat än ofarligt.

4 september 2014 av Carsten Nymann

En våldsam gasexplosion skakade Paris tidigare i veckan. En fastighet slets itu och och åtta människor omkom.

Brandmän på plats var snabba att konstatera att en gasläcka sannolikt orsakat olyckan, och grannar rapporterade att trottoaren nyligen hade grävts upp.

Gas är extremt lättantändligt och på en vanlig gasspis kan naturgas nå temperaturer på över 1100 grader C.

Gamla ledningar är bräckliga

Den naturgas som används som stadsgas överallt i Europa transporteras under högt tryck i rörledningar som antingen är tillverkade av plast eller inkapslat stål.

Riktigt gamla ledningar kan dock vara av gjutjärn eller oskyddat stål. De är därför speciellt sårbara för allt från grävmaskiner till jordbävningar och frost.

Minsta spricka är farlig

Eftersom gasen är under tryck sipprar den ut även ur hårfina sprickor och hittar den en kanal att susa i väg genom kan den snabbt hitta in i en närliggande byggnad.

Gamla telefonledningar, sprickor i grunden eller något tredje kan få gas från en läcka att sippra in i källare eller bottenvåningar.

Gasen luktar avsiktligt

För att skapa en explosion som den i Paris krävs dock speciella förutsättningar där gasen har kunnat koncentreras i stor mängd innan den antänds av t.ex. en gnista.

Naturgas är nämligen – till skillnad från gammaldags gas på flaska - lättare än luft och koncentreras inte så lätt i t.ex. källaren, utan kommer oftast att förångas ut i det fria, om det finns minsta utväg.

För att gardera mot dolda läckor förses gas för övrigt med ett konstgjort luktmedel, vilket är anledningen till att många säger att gas luktar som ruttna ägg.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: