Brussels sprouts battery

Brysselkål levererar strömmen

Solceller, vind- och havskraftverk får snart sällskap av nya tekniker som ska nyttja naturens dolda energikällor. Ett brittiskt forskarteam demonstrerar i en video hur vanlig brysselkål rymmer nog energi till att få julgranen att lysa.

18 september 2014

Fem meter höga pelare av brysselkål skulle möjligtvis hindra dansen kring granen den 24 december. Men i gengäld blir det mer pengar kvar till julklapparna för den inte alltid så populära brysselkålen levererar nämligen all den ström som LED-lamporna i granen använder under hela julmånaden. Den kåldrivna julgranen finns dock inte att få tag i hos julgransförsäljarna i år.

Brysselkålsbatteri levererar grön energi

Brysselkålsbatteriet är framtaget av en grupp brittiska design- och energiexperter och målet var först och främst att skapa uppmärksamhet för en vetenskapsfestival för unga forskare och ingenjörer i Storbritannien. Videon på den elektriska kålen har dock spridits i media över hela världen och visat på att energi och elektricitet finns överallt i naturen.

Här kan du se videon:

1 000 brysselkål lyser upp lamporna

Kålbatteriet består av fem celler med totalt 1 000 små kålhuvuden som är monterade på elektroder av företrädelsevis koppar och zink. Elektroderna provocerar fram en kemisk reaktion mellan kålens så kallade elektrolyter – ämnen som kan leda elektrisk ström – och varje kålhuvud producerar en svag spänning. En så kallad kondensator samlar ihop energin från kålen och skickar den vidare till granens 100 lågenergi-LED-lampor.

Ska hämta grön energi från andra ställen i naturen

Även om många – speciellt barn – anser att brysselkål passar bättre som batteri än tillbehör på tallriken är de gröna huvudena långt ifrån konkurrensdugliga på energimarknaden. De 1 000 kålhuvudena i försöket levererade enbart 62 volt och 10 milliampere, så ett vanligt hushåll skulle kräva ett kålplantage av betydande storlek för att kunna klara elförsörjningen.

I gengäld rymmer naturen energimängder på andra fronter, vars storlekar gör det värt att söka efter för forskare och ingenjörer. Här kan du läsa artikeln "Grön energi på djupet” i Illustrerad Vetenskap nummer 15/2014 och få veta mer om de mest lovande projekten.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: