nb_u09 Turbine

Gigantisk gasturbin blåser med orkanstyrka

Industrikonglomeratet General Electric har skapat ett metalliskt monster till gasturbin, som helt själv kan driva ett 600 megawatt kraftverk som kan förse 600 000 hushåll med elektricitet.

26 februari 2015 av Carsten Nymann

En kategori 5-orkan som kan tändas och släckas med en knapp. Beskrivningen passar bokstavligen på den 362 ton tunga gasturbinen "Harriet", som industrikonglomeratet General Electric just nu testar i South Carolina i USA.

Turbinen, som är världens största och mest effektiva i sitt slag, förbränner naturgas och genererar inte i sig själv elektricitet men blåser in varm luft i en ångdriven generator som levererar en effekt på 600 megawatt.

Harriet testas i en för ändamålet byggd anläggning i staden Greenville i USA. På GE:s existerande verk skulle den spränga elnätet. Foto: General Electric.

Fyller luftskepp på 10 sekunder

Avgaserna från Harriet kommer upp på samma vindhastighet som en kategori 5-orkan, och turbinen skulle kunna fylla ett av de stora Goodyear-luftskeppen på cirka 10 sekunder.

De roterande bladen i Harriet har konstruerats i en speciell superlegering som kan motstå temperaturer på 1?600 grader celsius, och de stationära bladen är av samma typ som finns i hypersoniska jetmotorer.

Utvecklat för förnybar energi

Turbinen har utvecklats till framtidens kraftverk som bygger på flera olika – och inte alltid stabila – energikällor som sol och vind. En av Harriets fördelar är att ett kraftverk med turbinen som "motor" kan startas på 30 minuter.

Ett traditionellt kolkraftverk, där turbinerna släcks ner när det inte är press på elnätet, behöver mellan två och tolv timmar för att vakna ur sin dvala.

Energiområdet blir grönt

Naturgas, sol- och vindenergi har utsetts till den närmaste tidens energiformer, och på längre sikt kommer en ny version av kärnkraft kanske lösa världens problem. Läs om framtidens energiformer i dessa artiklar:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: