Fukushima 1

Fukushima har utlöst ett gigantiskt utsläpp av rädsla

Den främsta konsekvensen av kärnkraftsolyckan i Fukushima är inte det radioaktiva utsläppet – det är en alarmerande hög nivå av stress och rädsla bland invånarna.

23 februari 2016 av Rolf Haugaard Nielsen

Den 11 mars 2011 drabbade ett stort jordskalv den japanska ostkusten. Skalvet uppmättes till nio på richterskalan. Vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi delade sig marken och slet sönder de kraftledningar som försåg verket med el.

Strax efter välde en tio meter hög tsunami in över verket. Och verkets operatörer slet för att avvärja en stor radioaktiv katastrof.

Ångest och stress är den största konsekvensen

210 000 människor tvingades lämna sitt hem efter kärnkraftskatastrofen vid Fukushima i östra Japan.

© Scanpix

Fem år senare läcker radioaktiviteten fortfarande ut i området, men det är långt ifrån det största problemet efter tragedin i Fukushima.

Till skillnad mot vad många tror är den absolut största konsekvensen av katastrofen för befolkningen inte cancer från det radioaktiva utsläppet – i stället är det ångest och stress.

De japanska myndigheterna har delat ut en enkät till de 210 000 människor som evakuerades eller flydde på egen hand från katastrofen. I den skulle de svara på frågor om sin mentala hälsa.

43 procent svarade att deras stressnivå och ångest var "ganska hög". 15 procent av de vuxna deltagarna visade tecken på extrem stress, vilket är fem gånger fler än i befolkningen i allmänhet. En av fem bär på allvarliga trauma.

Kvinna från Fukushima satte eld på sig själv

Mikio Watanabe sitter med porträttet på sin fru, Hamako, som mådde så psykiskt dåligt efter olyckan att hon tog sitt liv.

© Scanpix

Speciellt under tiden efter katastrofen, då många levde i fattiga, tillfälliga bostäder, var det psykiskt jobbigt för befolkningen.

Ett exempel är den 58-årige kvinnan Hamako Watanabe, som tillsammans med sin man och sina barn flydde från en hönsfarm i byn Kawamata cirka 20 kilometer från kärnkraftverket och fick flytta in i ett skjul av aluminium och plast.

Efter tre månader av eländiga förhållanden gick Hamako ensam hem till sin öde by och satte eld på sig själv utanför familjens hus.

2014 blev den olyckliga kvinnans öde vida känt då TEPCO, som äger kärnkraftverket, dömdes till att betala skadestånd till hennes familj.

Fler familjer från Fukushima kan flytta hem

En del av den evakuerade zonen har nu sanerats och 30 000 av invånarna kan sannolikt återvända hem. Men för över 100 000 människor finns det inget hopp om att kunna återfå sitt gamla liv inom en överskådlig framtid.

Det är också en öppen fråga om de evakuerade har mod att återvända om de får. Om det sker en ny jordbävning kommer de havererade reaktorerna och de enorma mängderna radioaktivt vatten som finns på verket att återigen utgöra en stor säkerhetsrisk. Den kommer först att vara eliminerad när verket har skrotats.

Nu påbörjas saneringen efter Fukushima

Fem år efter olyckan påbörjas nu den ordentliga saneringen med hjälp av drönare och en stor mur av is. Ingenjörerna arbetar under högtryck för att på full kontroll över katastrofen:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: