Fingerprint electricity

Ström gör fingeravtryck synliga

En engelsk forskare ligger bakom ny teknik, som kan påvisa annars osynliga fingeravtryck på patronhylsor eller bombsplitter.

19 februari 2013 av Carsten Nymann

En helt ny teknik ger polisens tekniker möjlighet att spåra fingeravtryck på metalföremål, såsom patronhylsor och bombsplitter. Fingeravtrycken kan tydas, även om ytan har torkats av, målats över eller utsatts för stark värme till exempel från en bombexplosion. Därigenom kan teknikerna nu hitta fingeravtryck som hittills varit osynliga.

Henlagte sager opklaret

Metoden har utvecklats av John Bond vid University of Leicester i England och har redan bidragit till uppklarandet av dödsskjutningar, där polisen gett upp fallet på grund av brist på fysiska spår efter gärningsmannen.

Fingeravtryck bildas när huden på fingrarna efterlämnar svaga märken av svett och fett på en yta. Svetten och fukten framträder, när man penslar eller strör pulver över det aktuella området. Med Bonds metod kan fingeravtrycken emellertid också påvisas, när svetten och fukten sedan länge avdunstat, och det konventionella fingeravtrycket därmed försvunnit.

Metoden bygger på att svetten på grund av sitt saltinnehåll etsar sig in i metallytan och ger ett avtryck av fingret. Detta avtryck framträder, när metallen, till exempel en hylsa från en avfyrad patron eller ett bombsplitter, utsätts för en elektrisk spänning på 2500 volt, medan man sprutar ett fint kolpulver på ytan. Pulvret fastnar på de ställen där svetten har etsat sig in i metallen, och gör att fingeravtrycket tydligt framträder.

Läs mer: Döden kommer med posten

Illustrerad Vetenskaps serie "Det fällande beviset" beskriver kriminalfall, i vilka vetenskapen har fällt gärningsmannen. I det nya numret av tidningen berättar vi historien om den 17-årige radioamatören Chris Marquis, som dödas av en rörbomb. Här skulle polisen ha haft nytta av John Bonds nya fingeravtrycksmetod. Dessvärre var den ännu inte uppfunnen vid den tid då spaningsarbetet pågick. I stället använde polisen metoder som masspektrometri och handstilsanalys.

Ladda ner artikeln genom att använda länken nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: