nb_u05 polonium

Marie Curies ämne centralt i toppolitiskt giftmord

Det radioaktiva grundämnet polonium, som Marie Curie upptäckte 1898, spelar en central roll i en uppseendeväckande brittisk rättegång mot ryska lönnmördare, som nu även omfattar självaste Vladimir Putin.

29 januari 2015 av Carsten Nymann / Jakob Priess

En redan mycket kontroversiell rättegång mot två ryska FSB-agenter (den ryska underrättelsetjänsten, före detta KGB, red.) vid Londons högsta domstol tog i torsdags en dramatisk vändning.

Åklagarmyndigheten framlade en rapport som fastslår att den ryske presidenten, Vladimir Putin, sannolikt personligen gav order om ett giftmord på en före detta KGB-agent 2006.

Enligt rapporten hade Putin både makten och motivet – en stark personlig antagonism – att beordra mordet på den ryske informanten och ex-spionen, Alexander Litvinenko.

Samtidigt slår undersökningen fast att ett mord utfört av den ryska underrättelsetjänsten, som Putin tidigare var chef för, måste ha kravt sanktionering av presidenten personligen.

Curie-gift eliminerade ex-spion

Rättsfallet, som nu omfattar den starka ryske ledaren, inleddes i januari i fjol i London.

Två tidigare FSB-agenter, Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun, står anklagade för att 2006 ha utfört ett giftmord på Alexander Litvinenko med polonium-210.

Grundämnet polonium är ytterst radioaktivt och upptäcktes av den dubbla nobelprismottagaren Marie Curie och hennes man Pierre Curie 1898.

Gift i teet

Den mest spridda polonium-isotopen, 210PO, utsänder alpha-strålning, som inte kan tränga igenom huden, men som är extremt giftig om den kommer in i kroppen på något annat sätt.

Enligt åklagarna i rättegången och de nyligen släppta rapporten förgiftades Alexander Litvinenko med just polonium-210, som hälldes i hans te under ett möte på ett hotell i London 2006.

Litvinenko dog några veckor senare av strålningsskadorna och torsdagens rapport konstaterat att det var en direkt konsekvens av att de två FSB-agenterna förgiftade honom – på Putins order, naturligtvis.

Gift får organ att svikta

I kroppen binder sig det radioaktiva ämnet snabbt till mjälten, njurarna och levern, som bombarderas med radioaktiva vågor.

De omedelbara symptomen vid Polonium-förgiftning är kräkningar, näsblod, håravfall och feber. Till slut sviktar levern, mjälten och hjärtat.

Läs mer om Litvinenko och andra högprofilerade giftfall:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: