Drones cleaning

Svärm av minidrönare gör golvet rent

I en tävling utlyst av vitvaruproducenten Electrolux har unga uppfinnare kommit med förslag till framtidens hem. Vinnaren blev en robot som skurar golv med insektsliknande minidrönare.

28 februari 2014

Minidrönare gör rent

En klotformad robot rullar fram över golvet och plötsligt blir dess yta levande: 900 minidrönare lättar som en insektsvärm och flyger ut i rummets alla hörn för att göra rent. Det är idén bakom Mab, vinnarprojektet i Electrolux "Design Lab"-tävling om utrustning till framtidens hem.

Varje drönare, som endast är hälften så stor som ett gem, drar en vattendroppe över ytan likt en kulspetspenna. När vattnet blir skitigt flyger drönarna tillbaka till roboten för att fylla på med rent vatten.

Forskning om minidrönare

Precis som de övriga projekten i tävlingen är drönarroboten för tillfället bara en designvision, men inspirerad av konkret forskning. I projektet RoboBees arbetar forskare vid Harvard University i USA just med att kopiera insekters rörelsemönster och sinnen samt att få minidrönare att flyga i svärmar. Hitintills har man bara lyckats att få en enstaka drönare att lyfta.

Läs mer: Få en överblick över alla artiklar om drönare.

Se rengöringsdrönarna i aktion:

Se insektroboten flyga:

Läs om framtidens rengöring

Läs artikeln: "Skinande rent - utan att lyfta ett finger" från Illustrerad Vetenskap 5/2014.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: