Ørn angriber drone

Örnar ska döda drönare åt holländsk polis

Fientliga eller störande drönare i det holländska luftrummet blir nu attackerade från ett överraskande håll – nämligen uppifrån. Holländsk polis specialtränar örnar att gå till angrepp mot drönare, och rovfåglarna har visar sig vara mycket effektiva.

5 februari 2016 av Jakob Priess

Det kan låta som ett skämt, men det är dagsens fjäderklädda sanning.

Specialtränade holländska örnar tränas att attackera drönare som stör i luftrummet, hotar säkerheten vid flygplatser eller potentiellt spionerar på offentligheten.

"Folk tror att det är en skröna, men det har visat sig vara mycket effektivt", säger Dennis Janus, talesman för den holländska polisen, till Reuters.

Örnar bäst mot drönare

Antalet amatördrönare har ökat explosionsartat de senaste åren och det har tvingat den holländska polisen att agera.

Drönarna villar sig in över flygplatser och stör lufttrafiken, och de utgör en fara för fotgängare när de lite för entusiastiska drönarförarna vill plåta den mest fantastiska HD-filmen.

Holländsk polis har därför experimenterat med flera lösningar som att skjuta nät över drönarna eller att hacka sig in på signalerna och överta styrningen – men ingenting har visat sig vara så effektivt som örnar.

Drönare slutar som skrot

Örnbrigaden är fortfarande bara i testfasen och det finns en del problem som måste lösas innan rovfåglarna kan sättas i aktiv tjänst.

För det första gäller det örnarnas egen säkerhet. Deras starka klor klarar lätt mindre drönare, men deras förmåga att ta sig an större och mer industriella drönare har ännu inte testats.

Och så är det den ekonomiska aspekten:

"Det verkliga problemet just nu är att de (örnarna, reds. anm.) slår sönder en massa drönare", säger Sjoerd Hoogendoorn från "Guard from Above", som levererar örnarna.

"Det innebär en stor utgift att testa på det här sättet", konstaterar han.

Holländsk polis fattar ett slutgiltigt beslut om örnarnas insatsstyrka före årsskiftet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: