nb_u43 reaper drone

Nu sätts drönare in mot IS

De allierade styrkornas mest avancerade, obemannade drönare flyttas från Afghanistan till Syrien, där de ska utdela det slutgiltiga slaget mot terrororganisationen Islamiska staten.

23 oktober 2014 av Carsten Nymann

Bombningar såväl som luftlandsättningar av förnödenheter och vapen till kurdiska soldater i den syriska staden Kobani är 100 procent beroende av korrekt underrättelse.

Därför rapporterar flera medier nu att amerikanerna och britterna är redo att rusta upp just på den fronten genom att sätta in avancerade drönare från Afghanistan i kampen mot terrororganisationen IS.

Majoriteten av beståndet av så kallade Reaper- och Predator-drönare är fortfarande bundna i Afghanistan, där de skyddar 40 000 utstationerade NATO-soldater.

Men senast har det brittiska flygvapnet RAF enligt tidningen Independent flyttat bestyckade Reaper-drönare ut ur Afghanistan med syftet att sätta in dem mot IS.

Obemannat bombflygplan med 950 hk

Reaper-drönaren kan bära upp till 14 missiler eller bomber och betecknas därför på engelska som en “hunter-killer” – en offensiv drönare, som dock även används till övervakning.

Reaper har ett vingspann på 20 meter, en längd på 11 meter och är motoriserat med en 950 hk-turbopropmotor, som driver drönaren framåt med 400 km/h.

Den mindre Predator-drönaren hade sin debut redan 1995 under Balkankriget men har sedan dess förbättrats på en rad punkter.

Drönare fjärrstyrs från säkert avstånd

I dag kan både Predator och Reaper fjärrstyras via satellit av en pilot och två sensor-operatörer, som i princip kan sitta tusentals kilometer bort från krigszonen.

Piloten styr först och främst drönaren via en färgkamera som är monterad i nosen.

Fartyget är dessutom utrustat med ett multispektralt målsökningssystem, en tv-kamera, en infraröd kamera samt en lasermarkör som pekar ut mål för andra flygplan.

Tills vidare har det enligt amerikanska försvarsdepartementet företagits runt 700 överflygningar med drönare över Irak och Syrien i kampen mot IS.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: