Drone

Militären jagar drönare i Rio

Strängare regler för användning av otillåtna drönare under OS i Rio ger militären större befogenheter och resurser för att göra sig av med de flygande robotarna.

19 augusti 2016 av Thomas Lykke Olesen

Dominera luftrummet med den nya Hawk M15-drone. Få den till ett superbra pris med Illustrerad Vetenskap HÄR.

Drönartekniken blomstrar, och de flygande robotarna är överallt. I takt med att utvecklingen gått så snabbt har det också blivit allt vanligare att privatpersoner äger en flygande drönare.

Detta har märkts under OS i Rio de Janeiro, där drönare faktiskt har blivit lite av ett problem.

Drönare utgör en säkerhetsrisk

Inför de Olympiska spelen i Rio ändrades säkerhetsbestämmelserna för hur och var man som privatperson får använda sin drönare.

Det betyder att man i dag måste ha ett särskilt tillstånd för att få flyga sin drönare i det offentliga luftrummet.

Läs mer om drönare under OS: Drönarna svärmar över Rio

Men det är inte alla som följer reglerna och redan under den olympiska öppningsceremonin utlöstes något som påminde om säkerhetskaos, då man upptäckte flera drönare som svävade över det öppna Maracanã Stadium. Även om drönarna försvann snabbt var det en situation som arrangörerna inte ville ha och som de hade gjort allt för att undvika.

Militär har satts in mot drönare

Eftersom drönare anses vara en potentiell säkerhetsrisk har den brasilianska militären fått extra befogenheter och nya vapen i kampen mot drönare som befinner sig i luftrummet utan tillåtelse. Bland annat gäller detta under större evenemang där statschefer och andra viktiga personer är närvarande.

Det kan nästan låta som att domedagsprofetiorna från Hollywoodfilmer är på väg att slå in och att människans kamp mot maskinerna redan är i gång. Men så allvarligt är det inte – än.

Skjuts ner med radiosignaler

De nya vapnen består av apparater som skjuter ner drönare med radiosignaler. Dessa störningssändare sitter runt arenan och skapar en slags sköld mot drönare som flyger in i den förbjudna zonen. När radiosignalen är påslagen blockerar den signalen som styr drönarna så att de landar tyst och lugnt.

Det finns olika typer av apparater som används till att oskadliggöra drönare. Du kan se exempel på ett bärbart anti-drönarvapen i en video här:

Många fruktar dock att militären också kan använda tekniken för att bland annat att släcka ner mobilsignaler och därmed lättare kunna förhindra fredliga demonstrationer i landet.

Få din egen drönare med Illustrerad Vetenskap

Som tur är kan polisen inte skjuta ner drönare här hemma – och om du själv är sugen på att testa den nya spännande tekniken kan du nu få en superhäftig drönare med Illustrerad Vetenskap.

Hawk M15-drönaren är utrustad med ett 6-axlat gyroskop och har en diameter på 30 cm. Den är snabb och smidig och har extra skydd kring propellrarna, vilket gör att den klarar de flesta krascher utan att ta skada.

Drönaren är värd 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med nr 2 av Illustrerad Vetenskap för endast 79,50 kr..

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: