nb_u45 laser

Kina skjuter drönare med laser

Den kinesiska armén har fått ett vapen som inte skyr det man ser i science fiction-filmer: Laserkanoner som ska skjuta ner drönare.

6 november 2014 av Carsten Nymann

Enligt kineserna utgör mindre drönare i framtiden ett hot i händerna på terrorister och demonstranter.

Därför har regimen nu utvecklat kompakta laserkanoner som kan monteras på fordon och med stor precision skjuta ner drönare som lerduvor.

Laser är koncentrerat ljus

En laser är en apparat som skickar ut elektromagnetisk strålning, t.ex. ljus.

Lasern skickar endast ut ljus med en viss våglängd, vågorna rör sig i samma riktning och oscillerar i takt, så energins om samlas i strålen intensifieras extremt.

Drönare träffas av laser med 180 km/h

De kinesiska laserkanonerna har enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua en räckvidd på två kilometer och kan träffa en drönare fem sekunder efter att målet har identifierats.

Vapnet är effektivt upp till 500 meters höjd och kan träffa fartyg som flyger upp till 50 meter i sekunden, motsvarande cirka 180 km/h.

Enligt kineserna har laserkanonerna precis varit genom ett test där de sköt ner mer än 30 drönare med hundraprocentig framgång.

Även amerikanerna skjuter med laser

Kineserna är dock inte ensamma om att pyssla med laserteknik.

Den amerikanska flottan har genom åtskilliga år utvecklat stora fartygsbaserade laserkanoner – också riktade mot drönare – precis som den ryska armén tros arbeta på strålkanoner.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: