NB_u32 facebook

Facebook presenterar jättelika internetdrönare

Internetjätten Facebook vill förse områden utan internet med uppkoppling till resten av världen. Det ska ske med hjälp av en jättelik drönare.

5 augusti 2015 av Karine Kirkebæk

Facebooks internetdrönare har inte bara ett stort uppdrag, den är även själv jättestor. Den har ett vingspann på cirka 35 meter – lika stort som en Boeing 737.

Facebooks grundare, Mark Zuckerberg, har den här veckan presenterat drönaren Aquila, som Facebooks ingenjörer nu har byggt i full skala. Drönaren ska sända internet till jorden med hjälp av laser från en höjd på mellan 18 och nästan 30 kilometer över jordens yta.

Drönarna ska på sikt leverera internet till nästan tre miljoner människor som inte har tillgång i dag.

Aquila-drönaren är en del av projektet Internet.org, som ska leverera internet till platser utan uppkoppling. Aquila drivs av solceller som kan hålla den i luften i tre månader åt gången, och lättviktsflygplanet väger enligt Facebook mindre än en bil. Det beror på att det är byggt av härdat kolfiber som är tre gånger hårdare än stål, men lättare än aluminium.

Drönaren har en otrolig precision

Drönaren kommer enligt Mark Zuckerburg kunna leverera 10 GB data per sekund från ett avstånd på mer än 16 kilometer. Aquilas laser är dessutom också mycket exakt och kan träffa en punkt på storlek med ett mynt på från samma avstånd.

Internet kommer spridas genom att en station på jorden skickar en signal till en moderdrönare, som med hjälp av laser skickar vidare signalen till andra flygplan – ett slags nätverk – i luften. Drönarna skickar var för sig den trådlösa signalen tillbaka till jorden och platser som annars inte har internet.

Popular Science skriver att NASA tidigare har använt laser till att sända information till månen. Dock inte från en mobil soldriven drönare.

Drönarnas mångsidighet

Drönarna har efterhand blivit allmän egendom – om än i en något mindre skala än Aquila. Här kan du läsa mer om hur drönarna kan hjälpa och assistera människor:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: