nb_u48 Eboladrone

Drönare kan förhindra framida ebolautbrott

Medan läkarna äntligen verkar kamma hem sina första segrar i kampen mot ebola, har ett forskarteam på Borneo utvecklat drönare som kan varna om framtida utbrott.

27 november 2014 av Carsten Nymann

De allra flesta av världens allvarligaste epidemier orsakas av så kallade zoonoser, där en smittsam sjukdom hoppar från djur till människa.

Ebola som man menar kommer från flyghundar, är endast det senaste exemplet i en lång rad, som innefattar allt från mässlingen och influensa till malaria som bekant sprids av myggor.

Med avstamp i just malaria har ett internationellt forskarteam i Sydostasien utvecklat ett förslag på hur vi i framtiden undviker att dessa sjukdomar löper utom kontroll.

Drönare övervakar ebolaliknande sjukdomar

Forskarna använder drönare till att övervaka områden på Borneo där en särskild malariaparasit huserar i apor och via myggor överförs till människor.

Drönarna fotograferar från luften hur större grupper av apor respektive människor flyttar sig och kan därmed förutse var de kommer mötas.

Forskarna använder också drönarnas data till att kartlägga förändringar i landskapet, som kan öka risken för spridning.

Lantbrukare ställer sig i skottlinjen för ebola

Det gäller till exempel när jordbrukarna fäller skog för att utvidga sina markarealer, vilket plötsligt kan föra dem närmare djur som bär på smittan.

Detta beteende är särskild känt för att ge ebolautbrott en skjuts.

Drönare hjälper till överallt

Högteknologiska drönare kämpar inte bara mot ebola. De sätts också in mot terrorister, inbrottstjuvar - och trafikköer. Läs mer här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: