nb_u16 Drone

Drönarpiloter flyger i kapp

Piloterna är med "ombord" när trimmade drönare flyger i kapp.

16 april 2015 av Babak Arvanaghi

Intresset för drönare har ökat markant på senare år, och i kölvattnet på det stigande intresset har det uppstått klubbar för drönarentusiaster. Nu har en av klubbarna gått ett steg längre och håller internationella mästerskap i drönarflygning.

Reglerna är enkla i Aerial Grand Prix: Drönaren ska manövreras genom en bana så snabbt som möjligt. Banan består av flaggor och portar, som deltagarna ska runda på ett korrekt vis.

Drönare flyger i 100 km/h

Deltagarnas drönare måste leva upp till en rad krav innan de får lov att ställa upp. Först och främst ska farkosterna vara "gröna". Bensindrivna drönare är inte välkomna, då mästerskapet stoltserar med miljömedvetenhet. Därutöver ska drönarna uppfylla en rad tekniska krav, bland annat kring elmotorns storlek.

För att konkurrensen ska vara så jämn som möjligt, tävlar drönarna i tre olika storleksklasser. De snabbaste kommer upp i hastigheter på nästan 100 km/h.

Drönarförarna är under hela loppet utrustade med ett par videoglasögon som trådlöst är kopplade till en kamera på drönaren, och få därmed en känsla av att vara med ombord.

Delta själv i flygtävling

I Norden håller Modelflyvning Danmark det första danska Aerial Grand Prix. Det äger rum den 16 maj på flygfältet i staden Varde i Danmark.

Du kan anmäla dig till AGP Danmark här

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: