Drone i by

Drönarna svärmar över Rio

Idrottare, journalister och begeistrade OS-fans från hela världen har samlats i Rio de Janeiro. Det har även de flygande drönarna, som spelar en allt större roll vid de stora idrottsevenemangen.

29 juli 2016 av Thomas Lykke Olesen

Få en egen snygg drönare till ett mycket förmånligt pris med Illustrerad Vetenskap

Fyra års väntan är äntligen över. Den stora OS-festen har börjat, och för de många deltagande idrottsutövarna kulminerar flera års hård träning just nu i kampen om de eftertraktade medaljerna.

Förutom de tävlande som kämpar på planen finns det många fler spelare som får hela evenemanget att hålla ihop, och i detta sammanhang spelar drönarna en allt viktigare roll.

Drönarna intar sportvärlden

Synen av drönare är inte helt ny i sportvärlden. De flygande robotarna används nämligen redan för att filma stora evenemang.

Under vinter-OS i Sochi 2014 användes de för att filma skid- och snowboardtävlingar. I det här korta filmklippet kan man se hur nära atleterna drönarna faktiskt kan komma.

I dag används drönare regelbundet under t.ex. Formel 1-tävlingar, surfing- och skateboardevenemang, och nu svärmar de alltså också över Rio.

Här kan du se några fina drönarbilder som togs under förberedelserna av årets olympiska spel.

Nya regler för drönarflygning

Under de senaste åren har användningen av drönare i Brasilien ökat rejält bland både verksamheter och privatpersoner.

I samband med förberedelserna inför OS beslutade man sig därför för att ändra reglerna för drönarflygning. .

Det betyder att man nu behöver tillåtelse från de brasilianska luftfartsmyndigheterna om man vill flyga med drönare i det offentliga rummet.

Här hemma finns det också specifika regler för var och hur du får flyga med drönare. Klicka här för att läsa mer om de svenska drönarreglerna.

Dominera luftrummet med din egen drönare

Om du har ambitioner om att själv bli en drönarpilot, flyga drönarrace mot vännerna eller göra coola manövrer i luften kan du just nu få en helt ny drönare tillsammans med Illustrerad Vetenskap.

Hawk M15-drönaren är utrustad med ett 6-axlat gyroskop och har en diameter på 30 cm. Den är snabb och smidig och har extra skydd kring propellrarna, vilket gör att den klarar de flesta krascher utan att ta skada.

Bara drönaren är värd 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 2 nr av Illustrerad Vetenskap för endast 79,50 kr + 39,50 kr i porto och exp. Totalt 119 kr.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: