Droner ræser

Drönarna drabbar samman i häftiga luftdueller

Drönarracing är hett och nu har det utvecklats till en sport med stora mästerskap där mycket pengar står på spel. I en helt ny liga släpps drönarna lös inne på tomma arenor och åskådarna kan följa tävlingarna via drönarpiloternas videoglasögon.

30 november 2016 av Morten Skeldal Østergaard og Martin Bernth

Piloterna sitter bredvid varandra med var sin fjärrkontroll i handen. De är djupt koncentrerade bakom sina videoglasögon medan de styr de små racerdrönarna runt inne på den tomma fotbollsstadion.

Vi befinner oss på Sun Life Stadium i Miami i USA på den första tävlingen i Drone Racing League – en ny drönarracing-turnering där fyra drönare tävlar om att komma först genom en krävande bana i en rasande hastighet på 130 kilometer i timmen.

Miljontals kronor står på spel

I mars i år hölls för första gången en annan stor drönartävlling, World Drone Prix, i Dubai och där fanns totalt 9,6 miljoner kronor i vinstpotten. Vinnare i tävlingen blev en 15-årig brittisk kille och förstapriset var på hela 2,3 miljoner kronor.

Drönarna flyger slalom i tre dimensioner

Till skillnad från vanliga racinglopp har banorna för drönarracing en extra dimension att ta hänsyn till. På ett ställe ska piloterna till exempel svänga skarpt mitt i ett dyk och samtidigt försöka styra in drönaren i ett snävt trapphus.

Se en animation av banan här:

Likadana drönare gör tävligen rättvis

Samliga drönare är byggda av Drone Racing League och är därför helt identiska. På så sätt har alla piloter samma utgångspunkt vilket också gör att tävlingen uteslutande är en kamp om de bästa flygfärdigheterna.

>> Få din egen drönare och två nummer av vår tidning för 79:50.

Piloterna flyger på samma bana i tre omgångar och vinnare är den som får flest poäng. I varje omgång delas det ut 50 poäng när drönaren passerar två checkpoints på vägen och då den har passerat den sista porten.

Följ de inledande omgångarna här:

Videoglasögon är drönarens cockpit

Kameror på drönaren samt en speciell radioteknik säkerställer att piloterna kan se precis det som drönaren "ser" med endast 20 millisekunders försening.

Följ med på en halsbrytande tur sedd utifrån pilotens videoglasögon.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: