nb_u19 Drones

Drönare ska skicka nödhjälp över gränsen till Syrien

En svärm av små obemannade flygfarkoster ska skickas över den syriska gränsen och kasta ner medicin och mat till behövande i det krigshärjade landet.

7 maj 2015 av Malene Breusch Hansen

Hur når nödhjälp säkert fram till områden där bomber och kulor haglar över befolkningen?

Den frågan har en före detta pilot i det amerikanska flygvapnet hittat svaret på. Han har bildat gruppen Uplift Aeronautics som ska bygga en armé av drönare, som obemärkt kan kasta ner medicin, mat, vitaminer, vattenreningsutrustning och mjölkersättning till syrierna från luften.

Hjälporganisationerna har haft problem med att nå fram till de över 12 miljoner civila som enligt FN:s uppskattningar är i behov av humanitär hjälp i det inbördeskrigshärjade landet. Men drönarna är så små och tysta att de inte kan spåras, och i skydd av mörkret kan de smyga förbi fientliga trupper.

De små drönarna ska slungas i väg via en enkel ramp, som kan konstrueras utifrån tillgängliga material. Foto: Syria Airlift Project.

Hjälpen kommer ett kilo åt gången

Uplift Aeronautics är redan i gång med att testa metoden med flera drönarmodeller bland annat varianten Waliid. Den lilla obemannade flygfarkosten har ett vingspann på 1,7 meter och en räckvidd på 60 kilometer. Den kan bära ett kilo last 30 kilometer in över den syriska gränsen.

Idén är att syriska flyktingar i länderna runt Syrien, t.ex. Turkiet ska utbildas i att sätta ihop drönarna och skicka i väg dem från en avfyrningsramp som ger flygfarkosten en knuff i rätt riktning med hjälp av en form av stor slangbella.

VIDEO: Så fungerar nödhjälpsdrönarna

Läs mer: Få en överblick över alla artiklar om drönare.

Större drönare på väg

Uplift Aeronautics har just nu fyra Waliid-drönare i sitt försök.

Gruppen arbetar dock redan nu på att utveckla en större drönare, som kan bära dubbelt så mycket och nå längre in i Syrien från de omgärdande gränserna.

Brandbekämpning, djurskydd och miljöarbete. Drönare tar över fler och fler farliga uppgifter från människan:

Kriget i Syrien

  • Konflikten i Syrien bröt ut i mars 2011.
  • Inbördeskriget har hittills kostat cirka 220?000 människor livet.
  • Nästan fyra miljoner människor har flytt från det krigshärjade landet till grannländer som Turkiet, Libanon, Jordanien och Irak.
  • Över hälften av Syriens befolkning på 23 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd. 5,6 miljoner av dessa är barn.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: