Facebooks Aquila-drönare för laserburna Wi-Fi-nätverk.
Facebooks Aquila-drönare för laserburna Wi-Fi-nätverk. © Facebook

Drönare sänder internet med laser

Aquila-drönaren ska skicka och ta emot datasignaler med hjälp av en ny laserteknik, som är snabbare och mer exakt än de vanliga Wi-Fi-radiovågorna. Målet är en hel flotta med drönare, som ska leverera internet till alla de platser på jorden där det inte finns någon förbindelse.

22 maj 2018 av Esben Schouboe

Facebooks nya stora projekt heter Aquila, och det går ut på att leverera internetförbindelse till platser i världen, där det inte är genomförbart att gräva ned fiberoptiska kablar och sätta upp stora sändare. 

Aquila är en drönare, som med hjälp av solceller ska flyga på 18–27 kilometers höjd och skicka ned internet till jorden. 

Internetsignalen kommer i första hand från stationer på jorden. När en Aquila-drönare mottag signalen skickas den vidare med laserljus. Ljuset tänds och släcks miljardtals gånger i sekunden – och alla blinkningar motsvarar de långa rader av ettor och nollor som i grunden utgör alla data. 

Laserdrönare ger blixtsnabb förbindelse

Aquila på väg ut på sin första flygtur.

© Facebook

Fördelen med att använda laser är först och främst hastigheten: Enligt Facebook kan man leverera internet på 30 gigabit i sekunden. Som jämförelse når en vanlig internetförbindelse sällan över 100 megabit per sekund.

Samtidigt är laserstrålarna långt mer exakta än de radiovågor som Wi-Fi-signalen normalt skickas med. De kan träffa andra drönare i rörelse på upp emot tio kilometers avstånd.

Facebook har ännu inte slagit fast någon slutgiltig lansering av Aquila, men ha redan genomfört två testflygningar i full skala, båda på över en timmes flygtid.

Målet är att Aquila ska slå alla rekord och hålla sig i luften i 90 dagar åt gången.

Nu får du en unik möjlighet att följa med till ingenjörernas frontlinje i jakten på framtidens flygplan, bilar och tåg. Om du slår till nu ger vi dig ett bra erbjudande:

  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap.

  • En månads fri åtkomst till en mängd olika tidningar som National Geographic, Bo Bättre och Världens Historia.

  • En bluetooth-högtalare från Sonitum.

För bara 49:50 kronor + porto – du sparar 407 krono

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: