Drone hjælper brandmænd teaser

Svärmar av drönare kommer till undsättning för brandmännen

Snart kommer brandmän att kunna få hjälp av drönare som flyger i formation. De små flygande robotarna kan med enkelhet manövrera inuti brinnande byggnader.

12 december 2014 av Anne Lykke

Drönare flyger runt i brinnande byggnader

Brandmænd får snart en ekstra hjælper, når de skal bekæmpe brande og redde liv. Droner skal både kunne overvåge branden fra luften og flyve ind i bygninger og søge efter overlevende. Snart kommer brandmän att få extra hjälp när de ska bekämpa bränder och rädda liv. Drönare kan både övervaka branden från luften och flyga in i byggnader och söka efter överlevande. Rökdykardrönare är svåra att konstruera, men förmodligen har forskarna har kommit på en lösning: Svärmar av mindre drönare.

Varje drönare i svärmen är liten och utrustad med fyra rotorer och en kamera. På så sätt kan robotarna leta efter överlevande och filma infernot, och rökdykarna kan få information om förhållandena i byggnaden innan de går in.

Drönare i svärm är bättre än på egen hand

Drönarna flyger i svärm och svärmen kan ändra formation och flyga genom smala öppningar som exempelvis rasade dörrar.

Fördelen med att skicka in en hel svärm i byggnaden är att brandmännen får de videofilmer och uppgifter som de behöver, även om det medför att en del av drönarna störtar eller brinner upp.

Följ med hjälpdrönarna på uppdrag

Brandsläcknig, tjuvskyttsjakt och kärnkraftsolycksövervakning. Civila drönare får fler och fler funktioner där de kan hjälpa till, och här kan du läsa mer om dem:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: