Drönare bygger

Drönare bygger gångbar bro

En flock minidrönare har själva byggt en gångbar bro. I framtiden kan de få avgörande arbetsuppgifter i samband med enorma byggen, säger forskarna.

23 september 2015 av Rikke Jeppesen

En svärm av avancerade minidrönare flyger om varandra med rep i sina plastarmar. Så såg det ut när ett forskarlag från Zürich nyligen lyckades få sina drönare att bygga en sju meter lång repbro. Bron är så hållbar att den kan bära vikten av en människa.

Drönare slår knutar på lättviktsrep

Drönarna har fyra små motorer var och en spole med så kallad ”Dyneema-rep”, ett lättviktsmaterial som håller för mycket tung belastning.

De avancerade planen kontrollerade hela tiden hur stramt repet bands fast och med knutar, knopar och flätningar spände de ut det till en stabil bro mellan två byggställningar.

Drönare talar med intelligent dator

Konstruktionen blev till helt utan mänsklig inblandning. Först mätte drönarna upp det avstånd de skulle bygga över, samtidigt som de kommunicerade med en dator, som ställde upp algoritmer och översatt drönarnas meddelanden till kommandon som den kunde skicka tillbaka igen.

Därefter kunde de små planen välja ut de bästa stödpunkterna som de kretsade kring med repet för att binda starka och gedigna knutar. Datorn räknade också ut var drönarna skulle fläta, binda och kretsa runt för att skapa en stark konstruktion.

Forskarna kunde gå på repbron när drönarna vara klara med arbetet.

Drönare är framtidens byggnadskonstruktörer

Den färdiga bron är 7,4 meter och forskarna har själva testat dess styrka genom att gå över den. De kallar repbron ett första steg på vägen mot en framtid där de små planen själva kan bygga bärande konstruktioner, som vi lever med i vår vardag.

Och drönare sköter faktiskt redan en del av det arbete som tidigare bara kunde utföras av människor. Läs om några av de farliga arbetsuppgifter som de små planen har tagit över:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: