Drönare_övervaka

Drönaren är människans nya arbetshäst

Om bara några år kommer det vara svårt att föreställa sig en värld utan drönare som hjälper till på åkrarna, flyger ut pizza och övervakar trafiken. De flygande hjälpredorna innebär en teknisk revolution.

27 januari 2016

Expressleveranser av livsviktig medicin. Dagliga inspektioner av grödor på åkrar. Liveströmning inifrån brinnande byggnader.

Sedan bara några år tillbaka har drönarna erövrat luftrummet. De kommer att revolutionera allt från transporter och jordbruk till övervakning.

Här är sex överraskande områden, där drönare vinner mark:

1. Inspektion

Kontrollerar elledningar

I Kina inspekteras högspänningsledningar redan i dag med drönare. Samma teknik kan användas till exempelvis rörledningar och järnvägsspår.

Foto: Bai Yu/Xinhua Press/Corbis/All Over

2. Utredningar

Polisen får hjälp att jaga skurkar

Kanske blir drönare snart en lika omistlig del av polisens vardag som hundar. Från luften får polisen en god överblick över brottsplatser, och man kan även skugga misstänkta personer. I städer kan drönarna rycka ut blixtsnabbt efter ett larmsamtal.

I Nanjing i Kina har polisen en drönarenhet som ansvarar för övervakningsuppgifter. Foto: EPA/SCANPIX/DJI

3. Jordbruk

Grödor kontrolleras från luften

Åkrarna blir en av drönarens viktigaste arbetsplatser. Sensorer kan upptäcka och bekämpa varje ogräs för sig, så att jordbrukaren slipper bespruta hela åkern.

Foto: Wang Xiao/Xinhua Press/Corbis/All Over

4. Budtjänster

Paketet hittar själv rätt adress

År 2015 levererade budfirman DHL medicin från ett apotek på fastlandet till den tyska ön Juist med hjälp av en drönare. Drönare förväntas förändra budbranschen i grunden.

Foto: Bloomberg/Getty Images

5. Livräddning

Brandkåren får flygande assistent

Brandförsvaret och räddningstjänsten ser stor potential i drönare. De kan flyga in i brinnande hus, ge en överblick över katastrofområden och flyga materiel till nödställda. Drönare med infraröda sensorer som kan registrera kroppsvärme, färger eller mönster kan också användas för att söka efter försvunna personer.

En brandchef använde sin egen drönare för att få ut en räddningslina till de nödställda pojkarna Bryant Morgan och Will Verbeke. Foto: Andree Kehn/Sun Journal

6. Narkotikasmuggling

Innovativa narkotikasmugglare

Hittills har Tijuanas polis övervakat katapulter, lättviktsplan och tunnlar i kontrollen av narkotikasmuggling över den amerikanska gränsen. Nu håller de även uppsikt över hobbydrönare, som i flera år har utfört olagliga handlingar åt uppfinningsrika mexikanska drogkarteller.

I fjol störtade en drönare ned på en parkeringsplats i Mexiko. Drönaren var lastad med sex paket metaamfetamin. Foto: AP & Polfoto

Läs mer om drönare.

Framtiden med drönarer

Läs mer om vilken roll drönare kommer att spela i framtiden i artikeln:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: