Digital farming 2014/14

Bonden blir digital

Nu är det slut snart med analoga metoder för boskapsskötsel och fältarbete. Robotar, sensorer och drönare gör framtidens bondgårdar digitala.

1 september 2014 av Morten Kjerside Poulsen

I framtiden kommer de flesta lantbruk att vara automatiserade och digitala, varpå bondens roll mer blir som en föreståndare.

Fortfarande dröjer det ett tag innan det är dags för självkörande robottraktorer och virtuella GPS-inhängningar, men det finns redan en lång rad tekniker som redan är utvecklade och implementerade på gårdar runt om i världen.

Ingen behöver utfodra djuren

Den automatiska fodringsroboten Innovado ser själv till att hämta och mixa rätt sorters foder innan den strör ut det till djuren.

Sågklingor på robotens sidor skär till halmbalarna i lagom portioner.

Korna kan mjölka sig själva

Nu är det slut med juver som nästan brister. Den automatiska mjölkningsroboten låter korna själva bestämma när de vill mjölkas utan att ta behöva ta hänsyn till bondens schema. Korna stängs in i mjölkbåset där de får en foderblandning, speciellt anpassad till dess behov.

Därefter tvättas juvren innan kon mjölkas. Bonden får meddelande om varje djurs mjölkproduktion.

Drönare övervakar vinrankor

Flygande drönare blir i allt större utsträckning bondens extra ögon.

Redan nu används drönare för att övervaka vinrankor och kontrollera att de inte utsätts för mögel eller torka. I framtiden kommer drönarna att ta över en allt större del av övervakningen på gården, både när det gäller odlingar och boskap.

Läs mer: Få en överblick över alla artiklar om drönare.

Robot plockar bara mogna bär

Mänskliga frukt-och grönsaksplockare får redan nu stor konkurrens av robotar. I början av 2014 introducerades en automatiserad jordgubbsplockare på den japanska marknaden som själv kan avgöra om ett bär är moget genom att analysera dess färg. Om jordgubben är röd till 80 procent eller mer skär roboten av den vid stjälken och lägger den i bärlådan.

Med hjälp av en stereoskopisk kamera får roboten et 3D-bild som visar var jordgubben sitter. Rumsuppfattningen säkrar att roboten inte skadar jordgubben i processen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: