Drone video vinder

Årets Drönarvideo är ett gripande norskt mästerverk

17-årig norrman vinner Årets Drönarvideo 2016 med en sagolik filmatisering och snygg redigering som gör att man bara vill kasta sig ut i den norska naturen.

24 augusti 2016 av Jakob Priess

Ni har skickat in hundratals sagolika drönarvideor och det har lett till många timmar med andlös förälskelse i de fantastiska bilderna. Men nu har vi korat en vinnare.

Med chefredaktören för tidningen Digital Foto, Klaus Nygaard, som domare har valet fallit på: MATHIAS HAUGHOM från Norheimsund i Norge med filmen "Norway from Above" som man kan njuta av ovan.

Mathias, som är 17 år, vinner en DJI Phantom 3 Standard drönare med inbyggd gps, Return Home-funktion och oöverträffad stabilitet - till ett värde av 9 000 kronor.

Andrapris - en Hubsan X4 HD-kamera PLUS quadrokopter - till ett värde av 1 200 kronor går till PEKKA HELEN från Kangasala i Finland med filmen "Beautiful waterfalls of Finland".

Domare, fotoexpert och drönarentusiasten Klaus Nygaard:

Årets Drönarvideo

Norway from Above Motivering: Många av de inskickade filmerna visar vackra landskap, men den här filmen gör mer än det. Den visar nämligen hur människan använder naturen.

Vid flera tillfällen måste man nästan hålla andan eftersom filmen av människorna på toppen och kanten av bergen är så gripande.

Dessutom är vinnarfilmen helt fantastiskt filmad och redigerad, och den visar upp Norge på ett så vackert sätt att man nästan inte kan hålla sig till tåls innan man kan få dra ut i fjällen och njuta av den gudomliga naturen.

... och på andra plats i drönartävlingen

Beautiful waterfalls of Finland Motivering: De flesta använder en drönare för att filma landskap från luften och det lämpar sig drönaren mycket väl till. Men fotografen bakom den här filmen har tänkt ett steg längre och använder drönaren för att filma nya och annorlunda vinklar på vackra, finska vattenfall.

Här rör det sig om bilder vi aldrig hade sett förr som ibland resulterar i att man inte riktigt förstår vad som är upp och ned. Så även om redigeringen och bildkvaliteten vid vissa tillfällen kunde vara bättre så förtjänar filmen andrapriset.

Glad vinnare på 17 år

"Så kul!" utbrister en vanligtvis lugn och dämpad Mathias när han får veta att han har vunnit.

"Jag köpte en DJI Phantom-drönare i påskas och började filma naturen. Jag bor nära Lofoten och gjorde mina första filmer med vänner och familj här uppe."

"Under sommaren reste jag runt i hela Norge och filmade med drönaren och när jag kom hem klippte jag ihop klippen till filmen Norway from Above," berättar den glade vinnaren.

Massor av fina drönarvideor

Ett stort grattis till vinnaren och tack till alla som skickat in sina drönarvideor till oss.

Antalet och kvaliteten på filmerna har varit överväldiggande och den otroliga mängden talang som finns därute är uppenbarligen gigantisk.

SE ETT URVAL AV FILMERNA HÄR!

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: