nb_u13 Amazon drone

Amazon får grönt ljus för drönare

I framtiden kanske ditt paket levereras med en drönare. Efter över ett års väntetid har Amazon beviljats tillstånd att testa en drönare som kan leverera paket till dörren.

26 mars 2015 av Karen Grubbe

Ett paket levererat fram till dörren av en drönare. Det kan bli verklighet efter att det amerikanska internethandelsföretaget Amazon den här veckan fick länge efterlängtad tillåtelse att testa paketbärande drönare.

Redan 2013 avslöjade Amazons vd, Jeff Bezos, drönarplanerna, men de amerikanska myndigheterna har dröjt med att bevilja tillstånd till projektet.

Drönare stör flygtrafiken

Myndigheternas förhalning beror på att drönarna kan skapa problem för passagerarflygplan på grund av att robotarna inte reagerar snabbt nog på oväntade faror. Med det stigande antalet drönare ser myndigheterna därför ett behov för en granskning av reglerna för obemannade luftfarkoster.

Amazons drönare kan bara bära små paket som väger upp till 2,5 kilo. Foto: Amazon.

Amazons drönare har fått namnet Prime Air och är cirka 90 centimeter bred. Kameror säkerställer att drönaren kan se och flyga runt oförutsedda objekt, medan fyra metallben sörjer för en mjuk landning.

Drönaren kan flyga i 30 minuter och bära paket på upp till 2,5 kg. Det låter kanske inte så mycket, men 86 procent av Amazons paket väger inte mer än så. Hemleveransen kräver dock att du bor i närheten av ett av Amazons lager.

Tillåtelse med krav

Innan paketen kan levereras ska drönaren dock testas. Och det har Amazon alltså äntligen beviljats tillstånd till.

I testperioden får Amazons drönare bara flyga i dagsljus och inte högre än 122 meter. Drönarna ska konstant vara i operatörens synfält. Amazon ska en gång i månaden rapportera till myndigheterna om bland annat antalet flygningar, tekniska fel och avvikelser från flygtrafiken.

Drönare får fler uppgifter

Överallt i samhället får drönare nya uppgifter. Drönare inspekterar bland annat brinnande byggnader och nosar upp radioaktivitet. Läs mer om de fascinerande drönarna här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: