Google Solara 50

40 gånger snabbare internet med soldrivna drönare

Enorma soldrivna drönare kommer inom en mycket snar framtid att leverera nästa generations blixtsnabba mobilnät till världens alla hörn – åtminstone om det är upp till Google som just nu testar "Project Skybender" i New Mexicos öken.

4 februari 2016 av Jakob Priess

Google har nyligen passerat Apple som världens mest värdefulla företag och nu bevisar sökmotorfolket igen att de är skyhögt över andra när det gäller innovation.

Med Project Skybender sätter Google en helt ny standard för en möjlig utbredning av 5G-nätet – 40 gånger snabbare än dagens internetförbindelser från mobiltelefoner.

Millimetervågor mångdubblar hastigheten

Nyckeln till nästa generations mobilnät är millimetervågor – radiovågor vid höga frekvenser (30–300 GHz) – som i dag används till radar och radioastronomi. Det skriver engelska The Guardian.

Millimetervågor kan leverera mängder av data avsevärt mycket snabbare än 4G LTE-standarden och ser därför ut att vara nästa stora steg framåt för trådlös kommunikation.

Problemet med millimetervågor, som sedan 2012 har testats militärt, är dock att räckvidden är kraftigt begränsad.

Det är där Googles soldrivna drönare kommer in i bilden.

Drönare ska leverera räckvidden

Redan 2014 köpte Google det amerikanska Titan Aerospace och lade därmed vantarna på företagets enorma soldrivna drönare, Solara 50.

Den obemannade drönaren med ett vingspann på 50 meter ger Google möjlighet att leverera det nya 5G-nätet till jordens yta utan att möta hinder för räckvidden.

De sista testflygningarna över New Mexico förväntas vara färdiga i juli och först efter det antas Google lansera en plan för utbredningen av trådlös kommunikation som är 40 gånger snabbare än dagens.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: