Bitcoin
© KEN IKEDA MADSEN

Digital kedja håller hackarna borta

Bitcoin har blivit ett gångbart betalsätt. Hemligheten bakom den digitala valutans stora succé är ett avancerat system som säkerställer att transaktionerna är fria från hackare.

21 mars 2018 av Lasse Skytt

Bakom den enkla och snabba överföringen av bitcoin ligger det komplexa, krypterade systemet blockkedja. 

Tekniken samlar transaktioner i block som kopplas ihop efter varandra och bildar en kedja som hackare inte kan bryta.

En överföring av bitcoins tar cirka tio minuter – och den fungerar så här. 

1. Bitcoinbörs

Lasse vill överföra en bitcoin till Nadja. Först måste han logga in på en bitcoinbörs på nätet, där han kan köpa den digitala valutan med ett kreditkort.

2. Digital plånbok

Inköpta bitcoin ligger i Lasses digitala plånbok på nätet – ett konto utan bank. Lasse kan få tillgång till valutan via sin dator eller smartmobil.

3. Adresser 

Plånboken skapar adresser av långa koder som motsvarar kontonummer som andra bitcoinanvändare kan överföra till. Varje adress används bara en gång.

4. Överföringsorder

Om du gillar teknik så kan du läsa mer i Illustrerad Vetenskap.

Nadja ger en adress till Lasse – bara Lasse och Nadja vet att adressen tillhör Nadja. Lasse överför en bitcoin.

5. Privat nyckel

I Lasses plånbok bildas en nyckel som är ett digitalt fingeravtryck och som signerar avtalet.

Samtidigt skickas en offentlig kod som alla användare kan se.

6.Offentlig nyckel

Andra användare verifierar med koden att överföringen kommer från en legitim källa. Bara koden kan ses – inte Lasse, Nadja eller beloppet.

7. Gruvarbete

Systemet skapar ett mycket långt, unikt och godtyckligt tal som datorer gräver fram för att genomföra överföringen. Med en bärbar dator skulle det ta miljontals år att lista ut talet.

8. Utbetalning 

Den som får fram talet får betalt med nya bitcoin och får hantera över-föringar som väntar på att bli registrerade – bland dessa ingår Lasses överföring.

9. Blockkedja

Information om nya bitcoin och godkända transaktioner som väntar i ett elektroniskt paket som kallas block. Blocket sätts in i en lång kedja av block – en så kallad blockkedja.

Blockkedjan är en enorm digital fil som innehåller information om samtliga överföringar av bitcoin sedan valutan lanserades. Alla bitcoinanvändare har en kopia av filen på sin dator och filen uppdateras konstant så att alla har data om de senaste överföringarna.

Det gör kedjan av transaktioner i det närmaste omöjlig att hacka: Oegentligheter i kedjan upptäcks och korrigeras direkt så en hacker måste ändra filen på alla datorer i bitcoinnätverket, vilket i praktiken är omöjligt.

Du kan läsa mycket mer om bitcoins och andra krypterade valutor i Illustrerad Vetenskap nr. 6 – och bland att lära dig mer om hur de digitala valutorna kan förändra världsekonomin.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: