Sunway TaihuLight

Japan ska bygga världens snabbaste superdator

Kina innehar en tung post på listan över världens snabbaste datorer, men nu tänker japanerna gå om dem med hjälp av processorkraft i den snabbaste datorn som någonsin skapats.

6 december 2016 av Jakob Priess

130 biljarder uträkningar varje sekund.

Så otrolig är kommer världens snabbaste superdator vara när Japan är färdig med att bygga "AI Bridging Cloud Infrastructure", ABCI, 2017.

Den absurda hastigheten på 130 petaflops, som de 130 biljarder uträkningarna per sekund kallas, kommer samtidigt att utklassa Kinas "Sunway TaihuLight" med det tidigare rekordet på 93 petaflop.

Kina ska få blotta datorhalsen

I dagsläget står Japan "enbart" för fjärde flest superdatorer i världen - efter USA, Kina och Tyskland - och speciellt det faktum att Kina sitter på två av världens snabbaste datorer har varit smärtsamt för det japanska självförtroendet.

Premärrminister Shinzo Abe har därför bett näringslivet och politikerna att samarbeta för att landet återigen ska erövra platsen som världens tekniska spjutspets - och ABCI är det första steget.

"Så vitt vi vet finns det inget i världen som är lika snabbt", säger Satoshi Sekiguchi från Japans ?National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, där den 1,6 miljarder kronor dyra räknemaskinen ska stå.

Japanerna vill vinna AI-kapplöpningen

ABCI kommer att göras tillgänglig för japanska företag som i dag måste söka sig utomlands för att uppnå tillräcklig processorkraft för sin databehandling och målet är att stärka den japanska tekniksektorn.

"AI Bridging Cloud Infrastructure", som förkortningen står för, ska inte minst ge Japan ett tigersprång framåt inom forskning på och arbetet med artificiell intelligens.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: