Sony sang top

Sony gör världens första konstgjorda låt

Sony är först i världen med att skapa sånger med hjälp av artificiell intelligens – och en av dem låter lite som Beatles.

20 oktober 2016 av Karine Kirkebæk

Under det senaste året har självtänkande datorer lärt sig att slå världsmästaren i världens svåraste brädspel “Go" och diagnosticera kvinnor med bröstcancer med 99 procents säkerhet.

De är med andra ord väldigt intelligenta och klår även de mest begåvade människorna inom vissa områden.

De största aktörerna på banan är företag som Google och IBM, men även Sony använder sig av artificiell intelligens – en mjukvara som heter Flow Machines – som de nu har lärt att vara kreativ på ett nytt sätt.

Påminner om Beatles

Den artificiella intelligensen har lyckats skapa världens första konstgjorda sånger. Den ena låter enligt Sony som en Betaleslåt:

Den andra är inspirerad av amerikanska låtskrivare som Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin och Cole Porter:

Bakom sångerna och den artificiella hjärnan står forskare från Sonys kreativa avdelning Computer Science Laboratory i Paris i Frankrike.

13 000 låtar stoppades in i en databas

Sonys forskare har fått den artificiella intelligensen att skapa sångerna genom att upprätta en databasLSDB där de har matat in noter i från 13 000 låtar. Låtarna härrör från olika genrer och kompositörer.

Datorn har gått igenom och analyserat samtliga låtar och nu kan vem som helst komponera en låt. Det enda man behöver göra är att välja vilken genre låten ska tillhöra.

Därefter spottar datorn ut noter med melodi och arrangemang som du själv kan skriva en text till och finslipa.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: